Henry i priča o broju 12: Čudno je, priznaje i sam Francuz

Njegov omiljeni broj

Henry i priča o broju 12: Čudno je, priznaje i sam Francuz

E. Škorić

Legendarni francuski napadač Thierry Henry igrao je u mnogim sjajnim momčadima - Monacu, Juventusu, Barceloni, ali najviše ga pamte po igrama u Arsenalu.

Osim toga, Henry je ostao upamćen po broju 14 i upravo je taj broj nosio na leđima osam sezona u Arsenalu, tri godine i Barceloni i četiri u New Yorku.

Ali ovaj broj mu nije najdraži.

"Moj omiljeni broj je 12. Zašto? Marco van Basten igrao je s njim na Euru 1988.", otkrio je Henry.

Henry je u Monacu nosio broj 12 kada je tek poleo kaijeru, ali je prelaskom u Juventus zadužio broj 6, čime je mnoge iznenadio. Kad se dogodio transfer u Arsenal, Henry je opet želio igrati pod svojim omiljenim brojem, ali bio je zauzet.

"Kad sam stigao u Highbury, želio sam uzeti broj 12, ali bio je zauzet. Stoga sam prešao na drugu legendu iz Nizozemske - Johan Cruyff - i uzeo sam broj 14".

Međutim, Henry je u reprezentaciji uvijek igrao pod brojem 12. S tim brojem je u Francuskoj odigrao 124 meča od 1997. godine.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Kada se vratio u Arsenal, Henry je zadužio svoj broj 12. Ušao je kao zamjena u FA kupu protiv Leedsa i postigao jedini gol na utakmici.

"Taj gol je bio poseban za mene. U 12. utakmici protiv Leedsa početkom 2012. godine postigao sam svoj 12. gol u 78. minuti - 12 minuta prije kraja utakmice. Da li to nešto znači?", upitao je Francuz.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti