Sa Saudijskom Arabijom napravio čudo na Mundijalu, pa donio šokantnu odluku za nastavak karijere

Renard sve iznenadio

Sa Saudijskom Arabijom napravio čudo na Mundijalu, pa donio šokantnu odluku za nastavak karijere

E. Čaušević

Francuski stručnjak Herve Renard bio je jedna od najljepših priča Svjetskog prvenstva u Kataru gdje je sa Saudijskom Arabijom uspio napraviti fantastičan rezultat. Mnogi su očekivali da će mu to pomoći da napravi iskorak u karijeri, ali on je izborom novog tima sve iznenadio.

Saudijska Arabija je važila za jednog od najvećih autsajdera prije početka Mundijala u Kataru, ali na kraju je ova reprezentacija uspjela da ispiše jednu od najljepših priča koje smo vidjeli na ovom turniru.

Saudijci su bili u grupi sa Argentinom, Meksikom i Poljskom i do posljednje minute su se borili za plasman u nokaut fazu što niko nije ni slutio da bi se moglo desiti prije početka Svjetskog prvenstva.

Upravo je Saudijska Arabija napravila najveći senzaciju u Kataru i to u prvom kolu kada je nakon preokreta pobijedila Argentinu sa 2:1. No, u narednim mečevima nisu uspjeli da naprave još veći šok i plasiraju se u osminu finala.

Saudijsku Arabiju s klupe je predvodio francuski stručnjak Herve Renard koji je 2019. godine preuzeo ovu selekciju. Nakon odličnog rezultata u Kataru očekivalo se da će ovaj 54-godišnjak konačno napraviti iskorak u trenerskoj karijeri, ali izbor nove ekipe je sve šokirao.

Renard ima ugovor sa Saudijskom Arabijom do ljeta 2027. godine, ali francuski mediji pišu da on želi postići sporazumni raskid saradnje jer je dobio novu ponudu koju ne želi da odbije.

Oglasi

L'Equipe je objavio da je Renard prvi kandidat za novog selektora ženske reprezentacije Francuske i da je na iznenađenje mnogih on odlučio da tu ponudu prihvati i u narednom periodu vodi ovu selekciju.

Francuzi traže novog selektora nakon što je Corinne Diacre dobila otkaz iz čudnih razloga, a upravo je Renard prva želja i čini se najozbiljniji kandidat da preuzme žensku selekciju Francuske.

On već pregovara sa Saudijcima oko raskida ugovora i jasno je poručio da mu je želja da vodi žensku selekciju Francuske, te da je to prilika koju on ne želi da propusti.

Renard će voditi S. Arabiju u mečevima protiv Venecuele i Bolivije ovog mjeseca, ali nakon toga se nada sporazumnom raskidu saradnje.

Francuzi pišu da bi već do kraja ovog mjeseca Renard mogao biti predstavljen kao novi selektor ženske reprezentacije Francuske, a na klupi će vjerovatno debitovati već početkom aprila kada ovu selekciju očekuju utakmice protiv Kolumbije i Kanade.

Mnogi su očekivali nakon Mundijala da će konačno napraviti iskorak i dobiti šansu na najvećoj sceni, ali se to nije desilo. Špekulisalo se i da je kandidat za novog selektora Belgije, no na kraju ni od toga nije bilo ništa.

Renard je u dosadašnjoj karijeri vodio Zambiju, Angolu, USM Alger, Sochaux, Obalu Slonovače, Lille i Maroko. Sa Zambijom i Obalom Slonovače uspio je osvojiti Afrički kup nacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi