"Otac je uvijek tražio da se u kući priča bosanski jezik, a golman sam postao slučajno"
Foto - Hidajet Hankić

Hidajet Hankić, sjajni golman Botosanija

"Otac je uvijek tražio da se u kući priča bosanski jezik, a golman sam postao slučajno"

M. Šljivak

Bh. golman Hidajet Hankić (26) ove sezone radi fenomenalan posao na golu ekipe Botosanija.

Njegov klub se bori za plasman u Evropu, a 26-godišnji Hankić jedan je od najzaslužnijih što je njegov tim u vrhu prvenstva Rumunije.

Hidajet je već dvije godine u Rumuniji i priznaje da je o ovoj zemlji imao mnogo drugačiju sliku prije dolaska.

"Što se tiče fudbala pozitivno sam iznenađen kvalitetom lige. Tu je mnogo kvalitetnih fudbalera i infrastruktura je veoma dobra", rekao je Hankić i dodao je:

"Iskreno, prije dolaska ovdje bio sam pomalo sumnjičav. Ljudi u Austriji imaju predrasude o Rumuniji i uvijek je priča - mafija, droga, prostitucija. Ali, otkrio sam potpuno drugo lice Rumununije i mnogo prelijepih mjesta, divne ljude i gradove", rekao je Hankić.

Bh. golman je oprezan zbog hrane u ovoj zemlji koja je veoma ukusan.

Oglasi

"Moram biti oprezan sa rumunskim jezikom. Lako se može desiti da vam donesu veoma ukusnu hranu sa kojom dobijem kilogram-dva viška", rekao je Hankić i dodao je:

"U Rumuniji su sportisti opušteniji sa ishranom. Nemamo nikakvih zabrana što se hrane tiče, a zaljubio sam se u specijalitet koji se zove 'pohovani sir'. Sarme su odlične, ali su najbolje one koje pravi moja supruga".

A njegova supruga je sa Kosova i nema problem da ga prati gdje god bude igrao.

"Bila je u šestom mjesecu trudnoće kada sam odlučio doći ovdje. Prije vjenčanja sam joj rekao da sam fudbaler i da često mogu mijenjati zemlje. Velika mi je podrška u svemu. Ona je sa Kosova, iz prelijepog grada Prizrena. Njena majka je Turkinja, kući pričaju turski i albanski jezik. Podarila mi je predivnu kćerku".

Hankić je slučajno stao na gol. Prethodno je igrao kao napadač.

"Igrao sam napadača. Otac me je dugo vježbao da postanem napadač. Na jednoj utakmici naš golman se povrijedio i neko je morao na gol. Kada sam prvi put stao između stativa, više nisam htio sići. Bukvalno sam se zaljubio. Otac nije mogao vjerovati kada sam mu rekao da želim biti golman, ali prihvatio je moju odluku i dao mi je veliku podršku".

Hidajet je rođen i odrastao u Austriji, ali otac je uvijek tražio da se u kući priča bosanski jezik.

"Roditelji su vrijedno radili da podignu mene i sestru. Uvijek su gledali da imamo sve što nam je potrebno. Otac je gotovo zaplakao kada sam sa 16 godina ostao u Češkoj i što zbog toga nisam završio školu. Bio sam odličan učenik priznate gimnazije u Linzu. Roditelji nisu željeli da pričaju o ratu, ali je u kući bosanski jezik bio obavezan. Otac nam je mnogo pričao o BiH".

Hankić je u karijeri pored Botosanija branio za Wacker, BW Linz, Salzburg i Mladu Boleslav, te nekoliko manjih timova na početku karijere u Austriji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi