Historija "ludila" Izeta Hajrovića
Hajrović je napravio "gafova" ne zna im se broj, ali je jedinstven po svome temparementu, suludosti zbog koje će ostati upisan u historiji bh. fudbala

Dinamo nova stanica bh. ofanzivca

Historija "ludila" Izeta Hajrovića · Kolumna

Njegovi potezi, rješenja, solucije i ideje u djetinjstvu, u školi i među članovima uže porodice vjerovatno su nailazilai ako ne na zgražavanje, onda bar na iščuđavanje. Znate kakva su to djeca, može ih istrpiti samo neko s čeličnim živcima, drčna, svojeglava, ali djeca koja svojim habitusom obećavaju mnogo.

Imat će Izet Hajrović svoje mjesto u historiji bh. fudbala, koliko kog ga mnogi podcjenjivali i smatrali "prehladom". Spominjat će se nekada njegovo prezime kao što oni prije nas spominju Radanovića. Tresle su se tada tribine splitskog Poljuda, a Mladen Delić je pitao ljude je li to moguće.

Duga je historija svih Hajrovićevih "budalastosti", "ludila" zbog čega ga nikada nećemo smatrati ozbiljnim fudbalerom, koji se nekidan eto skrasio u zagrebačkom Dinamu ne bi li doživio sopstvenu reafirmaciju.

Prepiska s Džekom

Krenulo je 2013. kada se nije mogao suzdržati da kaže sve što mu je u tom
trenutklu palo napamet. Zapaljiv, hirovit kakav jeste, nakon iscrpljujućih nagovaranja
da zaigra za BiH, Hajrović je nkaumio ipak igrati za Švicarsku.

"Novopečeni švicarski reprezentativac Izet Hajrović oštro je uzvratio našem reprezentativcu Edinu Džeki, koji je putem Twittera Izetu Hajroviću i Harisu  Seferoviću poručio da se drže podalje od svetinje BiH, nakon što su odlučili zaigrati za švicarski nacionalni tim umjesto za Zmajeve.", vijest je koju su u februaru 2013. prenijeli bh. mediji.

Kako mu je uzvratio?

"Šteta je što je Zlatan Ibrahimović odabrao Švedsku umjesto BiH. Tada bi Ibra igrao
za BiH, a Džeke nigdje ne bi bilo. Ibra je za klasu bolji od njega."

Nakon ovakve izjave, koja je u najmanju ruku duhovita, bilo je jasno da u Hajroviću čuči istinski bezobrazluk. Nije to čovjek koji će biti vođa, koji bi mogao uživati masovno strahopoštovanje, ali je hrabar, odvažan i brutalno iskren/nepromišljen momak, kojeg valja imati uz sebe. S rumenilom u obrazima doza simpatičnosti postaje još veća.

Pravdao se Izet poslije da nije to iz njegovih usta izašlo, ali više nije ni bitno. Kada god bi, u rijetkim prilikama kada mu se dalo da priča, Hajrović imao nešto da kaže, kada god bi ga neko
nešto upitao, reflektirao bi tu svoju crtu. Možda nepopularnu, ali vrlo rijetku, zanimljivu.

Draža mu Švicarska

Koja ti je zemlja draža, Švicarska ili Bosna i Hercegovina?

"Švicarska", kao iz topa je odbrusio njemačkom novinaru.

Ali dobro, zašto onda igraš za BiH?

Pa, to je već druga stvar. "Pitao si koja mi je zemlja draža i ja sam ti odgovorio - Švicarska."

Glatko, lakonski, bez zadrške je objasnio Hajrović nešto što uopće ne bi trebalo dovoditi u pitanje, a svima nam je, na prvu, zasmetalo zašto mu je Švicarska draža.

Hajrović je rođen u Cirihu, tamo je odrastao, postao čovjek i sasvim je normalno da mu je ta zemlja draža od BiH u koju nije kročio. A da se ne lažemo, mnogo je obespravljenih i razočaranih koji su rođeni i žive u BiH pa im je Švicarska draža. Sad bi potpisali da su tamo rođeni ili da tamo žive.

Tu nije kraj Izetovim luckastim umotvorinama. Po dolasku u Werder iz Galatasaraya, iz Turske u Bundesligu, kazao je kako dolazak u Bremen predstavlja korak unazad u njegovoj karijeri. Briljantno, majstorski. Bez srama i trunke uvijanja. Novinari Bilda ostali su sablažnjeni, kao i čelnici kluba, ali to je tako. Njemu je unazad, pa se vi čudite.

Simpatičnost ga je krasila i kada su ga predstavljali u Galatasaryu.

Znaš li koju tursku riječ? Znam akšamhajrola, inšallah, mašallah... kezio se.

U posljednje vrijeme nije se Hajrović naigrao ni u Werderu ni u reprezentaciji BiH. Imao je tešku povredu koja ga je odvojila od terena na duži period, no kad bi i igrao za reprezentaciju bile su to korektne predstave.

Možda ne kao njegova prva koju je imao u Žilini, ali nije bilo loše. A tamo je jedino igrač njegovog mentalnog sklopa, jedino njegove lucidnosti, luckastosti, temparementa, jednom riječju suludosti mogao zabiti onakav gol. Odande, iz huje, bez ikakvog rezona i promišljenosti. Gol koji je jednako vrijedan kao i pogodak Vedada Ibiševića u Kaunasu za trijumf nad Litvanijom i potvrdu plasmana na Mundijal. Drugačije ga onim Slovacima ne bi dali za godinu, osim u vidu "neočekiane sile koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar".

Nije ga Hajrović međutim slučajno zabio, znao je mnogo puta zabljesnuti do tada.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Izet Hajrović neobično je sulud igrač, neodoljive dječačke naivnosti i nepredvidivosti. Čovjek kojem se često ne vjeruje, kojeg se podcjenjuje i ismijava kada obuče najspektakularniji gunj visoke mode, ali čovjek čiju posebnost uma treba njegovati i poštovati.

Top Komentari

prsatidado
Dobar komad budale ali onaj gol protiv Slovačke nikad se neće zaboraviti
32 1
Elco
Kakav Izet i nogomet,zbog onog gola ,rep. sad pati jer ga vuce i zauzima mjesto nekom mladjem,boljem,ali nazalost tako je to kod nas,zivimo od tamo neke proslosti i tzv zasluga a sadasnjost nam izmice,sjedi citavo vrijeme po tamo nekim klubovima ali je u rep.,dok se realno bolji od njega i ne pozivaju u rep., i onda se pitamo zasto i kako nema rezultata,plasmana itd..
2 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi