HNK Tomislav obilježio stotu godišnjicu osnutka

Lijep jubilej Duvnjaka

HNK Tomislav obilježio stotu godišnjicu osnutka

HNK Tomislav iz Tomislavgrada u četvrtak je obilježio punih sto godina postojanja. Zbog propisanih mjera epidemiološke zaštite obilježavanje stotog rođendana odgođeno je za neka druga vremena. 

Iz HNK Tomislav podsjećaju da su prvu nogometnu loptu 1910. godine u Tomislavgrad donijeli August Batinić i Stjepan Zele Bašić, učenici sarajevske gimnazije.

"Otada se igra nogomet na duvanjskim ledinama, a 30. travnja 1920. godine, na dan pogibije hrvatskih junaka Petra Zrinskog i Krste Frana Frankopana, sastao se odbor za obilježavanje tisućite godišnjice krunidbe prvoga hrvatskoga kralja Tomislava na Duvanjskom polju i donio odluku o osnivanju pjevačkog i tamburaškog društva 'Tomislav' i nogometnog kluba kojemu su dali ime HNK Tomislav" -  priopćeno je iz HNK Tomislav.

Klub je pod tim imenom igrao do 1927. godine, nakon čega mijenja ime u Vran. 1945. godine klub dobiva novo ime - Zvijezda, da bi devet godina kasnije bio preimenovan u Budućnost. Tako je bilo sve do 1990. godine kada se ponovno vraća ime HNK Tomislav. "HNK Tomislav kao duvanjski sportski mezimac više je od nogometnog kluba u kojem je jasno izražena briga za odgoj mladih ljudi i njihovu budućnost. U ovom našem nesretnom stoljeću punom zluradosti i raspuštenog ponašanja, naš klub je oaza iskrenosti i prijateljstva i natjecateljskog duha dostojnog iskrene hvale suvremenika i potomstva. Uz obilježavanje stote obljetnice postojanja sa sjetom i tugom prisjećamo se svog trenera prve momčadi Mate Bandića koji je prije petnaest dana u 57. godini života preminuo nakon dugotrajne bolesti. Također, u našim mislima su sada i druge osobe koje su sudjelovale u sportskom životu ovog kluba, a nisu više na ovdašnjem svijetu", dodaje se u priopćenju.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Jug:

August Agust Batinic i Stjepan Zele Bašic đaci sarajevske gimnazije u kojoj je 1910. godine osnovan nogometni klub koji...

Posted by HNK Tomislav - Tomislavgrad on Thursday, April 30, 2020

Top Komentari

EdwinPol
Ucenici sarajevske gimnazije donijeli prvu loptu u Duvno... i sada bi neko taj grad pripojio Hrvatskoj, izdvojio ga iz Bosne... svu ste historiju pregazili, cak mu i ime novo dali, cuj Tomislavgrad... ali neke stvari ostaju cinjenice... to je bosanski grad, to je Bosna. Bas kao i Banja Luka, i Bijeljina i Orasje i Zvornik i Trebinje, i Gacko i Mostar, i Stolac, i Capljina, i Ljubuski, i Grude i Livno. Jedino bi selo na rijeci listici izbacio iz BIH da ikako moze.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti