HNS: Šokirani smo, Šimunić ima našu podršku...

Nakon kazne Šimuniću

HNS: Šokirani smo, Šimunić ima našu podršku...

Midhat Šljivak

Nakon što je hrvatski reprezentativac Josip Šimunić dobio kaznu od 10 utakmica zabrane igranja zbog skandiranja "Za dom" na utakmici kvalifikacija za SP između Hrvatske i Islanda, oglasili su se i iz Hrvatskog nogometnog saveza.

Izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović šokiran je kaznom, koja je vjerovatno završila Šimunićevu reprezentativnu karijeru.

"Šokirani smo odlukom Fife o kazni Šimuniću, koja bi i nekom drugom igraču ugrozila reprezentativnu karijeru. Mi ćemo dati punu podršku našem reprezentativcu u vjerojatnoj žalbi na ovu odluku, no moramo biti iskreni i priznati da ovakva kazna znači kako Šimunić neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Iako znamo da Šimunić svojim ponašanjem nikoga nije htio povrijediti, FIFA je očito ovako drakonskom kaznom htjela poslati snažnu poruku. Utjeha nam je barem što su napori Saveza u Mandžukićevom slučaju urodili jednom utakmicom kazne, što je bio i minimum koji je mogao dobiti za izravni crveni karton", izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Neugodno iznenađen je bio i selektor Vatrenih Niko Kovač:

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

"Neugodno sam iznenađen, šokiran i razočaran Fifinom kaznom za Josipa Šimunića. Prvenstveno mi je žao Josipa, koji će propustiti Svjetsko prvenstvo, znam ga dugo kao igrača i kao čovjeka i apsolutno sam siguran da ni na koji način nije želio bilo koga povrijediti. Znali smo da će Mandžukić biti kažnjen i u tom je kontekstu je dobro da se radi o jednoj utakmici suspenzije", rekao je hrvatski selektor Niko Kovač.

Pored 10 utakmica kazne Šimunić je kažnjen i sa 30.000 franaka, dok je HNS kažnjen sa 70.000 franaka.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.