Hoće li najpoznatiji navijač San Lorenza biti sretan za Zmajeve?

Posjete Svetog oca su nam sretne

Hoće li najpoznatiji navijač San Lorenza biti sretan za Zmajeve?

U Bosni i Hercegovini je ovih dana gotovo sve u sjenci posjete Svetog oca, a pripreme za dolazak Pape Franje odvijaju se užurbanim tokom. Tek sportski novinari imaju jednako puno posla. U srijedu su gotovo u istom periodu počele pripreme fudbalske i rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Izabranici Mehmeda Baždarevića svoje su okupljanje počeli u svojoj nekadašnjoj bazi, hotelu Hercegovina na Ilidži, dok se četa Dragana Markovića okupila u Zenici. U "gradu čelika" će im se od ponedjeljka priključiti i najbolji bh. fudbaleri. 

Markovićevi izabranici 11. juna igraju ključnu utakmicu s Bjelorusijom za plasman na Evropsko prvenstvo, dok dan kasnije Zmajevi igraju sudbonosni meč s Izraelom. Samo ih pobjeda ostavlja u borbi za plasman na EURO 2016 godine u Francuskoj.

Zanimljivo je da se uz prvu posjetu Svetog oca Bosni i Hercegovini, Pape Ivana Pavla II, vezuje i prva zvanična utakmica bh. fudbalera u svojoj domovini. Osam dana prije prve posjete Pape Ivana Pavla II našoj zemlji, naša najbolja fudbalska selekcija odigrala je svoju prvu historijsku utakmicu. Na Olimpijskom stadionu Koševu, na kojem je osam dana kasnije pred više od 50.000 prisutnih građana govorio Papa, Ljiljani su poraženi s 1:0 od Grčke. Ipak, već u narednom domaćem susretu smo na koševskom travnjaku "pomeli" tada velike Dance s 3:0, a u međuvremenu smo poraženi od iste Danske na Parkenu s 2:0.

Papa Ivan Pavao II je 2003. godine ponovo bio u posjeti Bosni i Hercegovini. 22. juna Sveti otac je u Banja Luci sve pozvao na pomirenje, mir i afirmaciju čovjeka u Bosni i Hercegovini. Interesatno, Zmajevi su u narednom meču nakon Papine posjete (6. septembra) slavili u jako važnom meču protiv Norveške, ovoga puta na Bilinom polju s 1:0.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Hoće li deklarisani navijač San Lorenza biti sretan za Zmajeve?

Posjete Svete stolice našoj domovini očito su sretne po najbolje bh. fudbalere u prvim narednim mečevima pred domaćom publikom. Nadati se da će tako ostati i nakon posjete Pape Franje, velikog zaljubljenika fudbala i deklarisanog navijača argentinskog San Lorenza, s čijom su domovinom Zamevi otvorili svoje prvo historijsko učešće na proplogodišnjem Svjetskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.