Hoće li Zvezda ipak gostovati u Kosovskoj Mitrovici? Kosovari rade sve da se to ne dogodi

Sport i politika

Hoće li Zvezda ipak gostovati u Kosovskoj Mitrovici? Kosovari rade sve da se to ne dogodi

E. Škorić

Crvena zvezda gostuje protiv Trepče iz Kosovske Mitrovice u okviru šesnaestine finala Kupa Srbije.

To znači da bi prvak Srbije trebao da "upadne" na sjeverni dio Kosova, a poznato je da zbog neriješene političke situacije nogometne vlasti iz Prištine već neko vrijeme ne daju da klubovi iz pojedinih pokrajina nastupaju u takmičenjima pod Fudbalskim savezom Srbije.

Tako su nastale tenzije jer je Zvezda gost Trepči na Kosovskoj Mitrovici u šesnaestini finala Kupa Srbije. I dok su na Kosovu protiv Zvezdinog dolaska, FIFA je navodno dozvolila da se meč odigra.

FIFA je pismeno 20. septembra obavijestila predsjednika Fudbalskog saveza Kosova Agima Ademija da FSK povuče zahtjeve podnijete bezbjedonosnim institucijama Kosova kako bi se utakmica Kupa Srbije između Trepče i Zvezde mogla odigrati 5. oktobra.

Gostovanju srbijanskog prvaka na sjeveru Kosova protivi se i glavni sekretar Savez Kosova Eroll Salihu koji je rekao da nije još vidio FIFA-ino pismo, ali da je svjestan da bi Zvezda mogla dobiti dozvolu igranja na teritoriju Kosova.

Ipak, Kosovari su uvjereni da se meč neće odigrati i da "Srbija neće moći da provocira na našem teritoriju".

"Nisam vidio ovo pismo. Malo prije sam pročitao da nas nagovaraju da uklonimo potražnju naših sigurnosnih institucija. Naša policija nema pravo dopustiti srpskim timovima da igraju ovdje. Ovaj susret se ne može igrati na našem teritoriu", kazao je Salihu, dodavši:

"Ne, malo je vjerovatno da će se meč odigrati na Kosovu. Nećemo mijenjati svoj stav jer država mora da brani ovu odluku. Ovo je totalna provokacija Srbije i prepustite to UEFA-i i FIFA-i".

Top Komentari

Icardi
Kad ne moze Zvezda, neka ide čmeljo isti je to qrac samo drugo pakovanje
3 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi