Hodžić posložio kockice u Konjicu: Volim izazove, vjerovao sam u sebe i ekipu

Igman osvojio simpatije u novoj sezoni Prve lige FBiH

Hodžić posložio kockice u Konjicu: Volim izazove, vjerovao sam u sebe i ekipu

S. Mlaćo

Igman iz Konjica nije izborio opstanak u Prvoj ligi FBiH protekle sezone, no na kraju je opet ostao u drugom rangu bh. nogometa.

Njihove komšije, FK Klis, nije imao uvjete za veći rang pa su u Igmanu imali razloga za zadovoljstvo u zaista nesvakidašnjoj situaciji.

Jasno je da se nakon takvih događaja najavljivao pravi brodolom i vjerovatno sigurno ispadanje već u novoj sezoni. Čelnici kluba bili su na mukama, trebalo je brzo reagovati, a izbor za šefa struke na kraju je pao na iskusnom Fadilu Hodžiću. I to se pokazalo kao pravi potez.

Nekadašnji nogometaš sarajevskog Željezničara dobro poznaje stanje u Prvoj ligi, ali nije obećavao 'kule i gradove'. Svjestan je bio da dolazi u veoma 'opasnoj' situaciji, no sve je to prokomentarisao u jednoj rečenici.

"Volim izazove, a mogu obećati rad, rad i rad", govorio je Hodžić. I navijači Igmana bili su sumnjičavi s obzirom i na brojne promjene u igračkom kadru, no Igman je trenutno na sedmom mjestu, a veći dio proveo je u samom vrhu tabele. Hodžićevi izabranici igraju za gol više, motiva ne nedostaje, a da je bilo malo više sportske sreće danas bi bili glavni rival jesenjem prvaku Olimpiku.

"Sportista sam i volim izazove, dokazivanja... To jednostavno morate imati u sebi. Imao sam ponuda, bio sam i kandidat za klupu Zvijezde, a za Igman sam se odlučio baš što je trebalo sve ispočetka. Pravila se lijepa priča, mlada ekipa, perspektivna, a ja sam takav trener, odnosno volim baš to. Imam iskustva u ovoj ligi, a od mene se tražila neka sredina tabela. To je baš bio rizik, svi su mi to rekli, ali eto hvala Bogu sve je do sada prošlo dobro. Poznajem sebe, uzdam se u red i rad, svoje znanje i iskustvo. Treba se naravno i kod igrača izgraditi povjerenje, bez toga ne ide ništa", priča Hodžić na početku razgovora o samom dolasku u Konjic.

Igman je na sjajnom sedmom mjestu.

"Vjerovao sam u uspjeh. Naš predsjednik Džahid Muratbegović nam je velika podrška, ali nisam baš vjerovao da ćemo ovako dobro biti plasirani. Došlo je 15-16 nogometaša uoči sezone, mjesec dana rada, težak raspored na startu... Bojao sam se da u slučaju neki negativnih rezultata nećemo surađivati. Ljudi su u strahu, znate, gleda se rezultat... Mi smo napredovali iz utakmice u utakmicu, iz sedmice u sedmicu smo se dizali. Drago mi je što sam uspio. Volim napadački nogomet, tako je bilo sa SAŠK-om, Rudarom.. Mi smo na početku stvarili puno šansi, ali nije bilo golova. Imao sam malo kritika od Uprave zbog toga, no bitno mi je bilo da stvaramo šanse, to je znak da imamo nešto, a ostalo će doći. Nijednu utakmicu osim prve nas niko nije 'razbio'".

Jedan meč posebno izdvaja.

"Definitivno to je utakmicom sa Zvijezdom u Gradačcu (1:4). Znate da je Zvijezda dobar klub, doveli su i novog trenera, dobrih igrača imaju... Sve što smo propustili ranije tu se vratilo i momci su odradili pravi posao".

Za bodovima iz pojedinih utakmica s pravom žali.

"Pa npr. Jedinstvo kod kuće (1:1). Imali smo 1:0, penal promašili, četiri-pet sto posto šansi, a na kraju primili gol iz nesretnog penala. Sa Metallegheom smo u zadnjoj utakmici izvukli bod što je malo, iako je moj kolega Beća dobro to postavio. U Gabeli smo u 94. minuti primili gol i izgubili. Treba nam iskustva, to je jasno".

U posljednjem kolu Igman će na vruće gostovanje Budućnosti.

"Pričao sam sa momcima, nemamo šta izgubiti. Idemo da pokušamo šta napraviti... Idemo rasterećeni, pa šta Bog dadne".

Igman je mnogo mijenjao u prelaznom roku. Stigao je veliki broj igrača. Izdvaja se između ostalih Argentinac Lucas Ojeda, nekadašnji član Veleža

"Sreća je pa je Lucas došao u naš klub. Menadžer mi je rekao da ukoliko se njemu svidi, on će ostati. To mi je bilo čudno, nisam ni htio ulaziti u priču, ali eto... Menadžer je nazvao nakon tri-četiri treninga i rekao da je Lucas oduševljen mojim radom i treninzima, te da mu se sviđa i da želi ostati. On je ostao za solidne uslove. Bilo mi je bitno da ga ekipa dobro primi. On je tip igrača kao Belmin Kobilica, kapiten Rudara. Može razigrati ekipu, riješio je neke važne utakmice...".

Iz kola u kolo sve veći broj navijača počeo je dolaziti na stadion u Konjic. Željeli su tako nagraditi nogometaše koji igraju za gol više, te Hodžića i njegove pomoćnike, ali i Upravu za kvalitetan posao.

"Drago mi je zbog toga. Lijepo su me prihvatili. Izazov je bio za mene, nije bilo navijača na utakmicama, treninzima... To je i bio jedan zadatak ispred mene, jer nogomet se igra radi publike. Sada se pravi i teren, sve više navijača dolazi... Lijepo je raditi kada je takav ugođaj, te kada ideš na trening s voljom. Drago mi je da je Uprava zadovoljna".

Hodžić dobro poznaje stanje u Prvoj ligi FBiH. Prokomentarisao je i dosadašnji dio.

"Znao sam da će Olimpik ići na prvo mjesto, a GOŠK me malo razočarao. Mislio sam da će biti bolji. Travnik me pozitivno iznenadio. Sa domaćim igračima su napravili bum, imao sam poraz od njih i zaista srcem izgaraju za svoj klub. Sviđa mi se taj odnos prema dresu. Kao igrač sam bio takav i lijepo je to vidjeti. Negativno iznenađenje su svakako Zvijezda, Orašje... Čapljina je isto jedna pozitivna priča, slično nama. Prošle godine su se borili za opstanak, nemaju velikih imena, a dobro im ide".

Nakon subote i posljednjeg meča, za federalne prvoligaše slijedi pauza. Hodžićevi planovi vezani su za Igman.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

"Sjest ćemo i vidjeti neke stvari. Nekim igračima ćemo se zahvaliti, pokušati dovesti neke nove. Malo smo u deficitu sa igračima do 21 godine, razgovarat ćemo sa nekim klubovima da vidimo da angažujemo neke na posudbu. Drugi dio je teži, ali nama će biti lakše kada imamo 10-15 nogometaša koji će ostati i koji su sigurni. Moji planovi su vezani za Igman, mada čovjek nikad ne zna. Uprava je zadovoljna, sa pomoćnikom Amelom Murtićem ću napraviti analizu i vidjet ćemo", dodao je Fadil Hodžić, šef struke FK Igman Konjic na kraju razgovora za SportSport.ba.

Hodžić će uskoro postati i vlasnik UEFA PRO licence, te ne krije da mu puno znači iskustvo koji je stekao i koje stiče u edukaciji sa svojim kolegama Feđom Dudićem, Mladenom Žižovićem i ostalima.

Zaprati FK Igman Konjic, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Igman Konjic Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mostar
Knjigu ste napisali o njemu. Uvijek Igman izpocetka igra dobro. Onda u nastavku... M.U.S.V.D.G druge sezone bori za opstanak. Kako to?.....M.U.S.V.D.G
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi