Tako se to radi: Navijač Hoffenheima tri godine iza rešetaka - Petardom povrijedio 10 osoba

Dugo neće vidjeti svjetlo dana

Tako se to radi: Navijač Hoffenheima tri godine iza rešetaka - Petardom povrijedio 10 osoba

Eldar Ganibegović

Poznato je da su u zapadnim zemljama strogi zakoni kada je huliganstvo u pitanju. Sada se to pokazalo u Njemačkoj gdje je navijač Hoffenheima zbog petarde dobio tri godine zatvora.

U okviru 11. kola Bundeslige ove sezone Augsburg i Hoffenheim igrali su 1:1 na WWK Areni pred oko 28.000 ljudi.

Za neke ljude će ta utakmica ostati u lošem sjećanju. Njih desetak je povrijeđeno nakon što je jedan navijač Hoffenheima bacio petardu, a sada je dobio zatvorsku kaznu.

Sudija okružnog suda u Augsburgu, Christoph Kern, je obrazložio svoju odluku. Naveo je da to nije bio normalan slučaj upotrebe pirotehnike.

"To nije bio normalan slučaj upotrebe pirotehnike na njemačkom stadionu. Riječ je o velikom incidentu s eksplozivnom napravom, zbog kojeg je 26.000 ljudi u Augsburgu strahovalo od terorističkog napada", rekao je on.

Inače, tada je meč prekinut da bi se povrijeđenima ukazala medicinska pomoć. Državni advokat je tražio četiri godine i deset mjeseci zatvora za okrivljenog.

Oglasi

Naveo je da je riječ o bezobzirnom postupku kojim su nanesene teške tjelesne povrede, te povrijeđena djeca. Optuženi je, kako je naveo, na sebe tako htio da skrene pažnju.

Više se puta izvinjavao za svoje postupke. Osim toga, jednoj od žrtava koja je dugotrajno ostala s oštećenjem sluha (tinitus) je morao da plati odštetu.

Na kraju suđenja se i sam 28-godišnji osuđeni obratio i istakao da je njegov potez bio glup. O njemu će sada tri godine razmišljati iza rešetaka.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Njegov je advokat tražio uslovnu dvogodišnju kaznu zatvoa, a još su tri osobe osuđene na uslovne zatvorske kazne zbog pomaganja počinitelja.

Podsjetimo, na ovoj utakmici je strijelac gola za domaći tim bio Ermedin Demirović. On je postigao gol u 53. minuti, nakon što je Hoffenheim od 23. minute bio u prednosti golom Weghorsta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti