Najnesretniji nogometaš na svijetu upravo je završio karijeru

Badstuber nije više izdržao

Najnesretniji nogometaš na svijetu upravo je završio karijeru

Edmir Škorić

Njemački defanzivac je zbog događaja posljednjih godina opisan kao "najnesretniji nogometaš na svijetu".

Holger Badstuber službeno je potvrdio da završava nogometnu karijeru sa samo 33 godine. Njegovi problemi počeli su u decembru 2012. godine, kada je doživio rupturu križnih ligamenata tokom utakmice njegovog bivšeg kluba Bayerna protiv Borussije Dortmund.

Tada nije znao da je to samo početak puta za regionalnu ligu i potpuni zaborav. Nije ni slutio da će u pet godina odigrati samo 28 utakmica i da će više od 1000 dana provesti izvan terena.

Kada je operisan u Augsburgu, doktori su mu rekli da se spremi na osam mjeseci mirovanja. Nekoliko dana kasnije hodao je na štakama u Bayernovom trening centru, a u martu, tri mjeseca kasnije, pokazalo se da mora ponovo pod nož jer se koljeno upalilo. Statistički se to događa kod svakog desetog operisanog nogometaša nakon povrede križnih ligamenata.

[instagram]https://www.instagram.com/p/CiHldKTICBV/?hl=en[/instagram]

U teškom trenutku bodrio ga je Pep Guardiola. Nazvao je prije nego što je došao u Bayern i miješajući engleski i njemački upitao Badstubera kako je i kako ide njegova rehabilitacija. Nakon 629 dana mukotrpne rehabilitacije, vratio se nakon propuštenog Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Oglasi

I kada se činilo da se sve vratilo na kolosijek, jer je Guardiola stavljao Badstubera u svaku utakmicu, a Per Mertesacker odustao od igranja za reprezentaciju, pa je trebao novi štoper, došla je još jedna povreda. Ovaj put stradalo je lijevo bedro. Još jedna operacija, još jedna rehabilitacija, još jedan povratak nakon četiri mjeseca i Guardiolin radosni uzvik na prvom Badstuberovom treningu: "Holger! Volim te!".

No, povrede su se pogoršavale i svako malo je nesretni Badstuber morao da miruje. Imao je ponovo povredu bedra, pa lom zgloba. Čovjek prosto nije imao sreće. Svi su mu poručivali da ne odustaje, davali mu podršku, ali...

Dolaskom Carla Ancelottija, Badstuber je napustio Bayern i otišao u Schalke na posudbu, a to je bio loš izbor jer nije puno igrao i nije uspio da se vrati u optimalnu formu.

U avgustu 2017. pridružio se Stuttgartu na godinu dana, gdje je nastupio u 28 utakmica i postigao dva gola. Njemački klub tada mu je ponudio trogodišnji ugovor koji je Badstuber potpisao bez previše drugih opcija. I tu ga je opet zadesila povreda koja ga je na nekoliko mjeseci isključila iz igre. Da stvar bude gora, tokom nje u klub je doveden i trener Markus Wantsierl s kojim se Badstuber već susreo u Schalkeu. I ovaj put je bačen u drugi plan.

Sa Stuttgartom je 2019. ispao u 2. Bundesligu. UIbrzo nova povreda, promjena trenera, pa je nakon što je kritikovao metode trenera Matarazzove, prebačen u rezervni tim Stuttgarta koji je igrao u 4. ligi. Kada mu je prošlog ljeta istekao ugovor, potpisao je kao slobodan igrač za švicarski Luzern. Iako je potpisao na godinu dana, početkom 2022. ostaje bez kluba.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Od tada Badstuber nije pronašao novi klub. Nije ni čudo što je Nijemac odlučio prekinuti karijeru, a s razlogom ga svi opisuju kao "najnesretnijeg nogometaša na svijetu".

Nakon što je danas ostavio oproštajnu poruku i njome označio kraj karijere, stigle su poruke podrške i počasti od mnogih, među kojima Manuel Neuer, Xherdan Shaqiri, Bastian Schweinsteiger, Naldo, Philipp Lahm...

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Śmeker007
Ko je Markus Wantsierl ? Zar je toliko tesko googlati tj provjeriti da je u pitanju "Weinzierl" Novinarstvo na nivou a'la KLIX..
5 0
Pa ovaj ionako nije znao ni hodat. Nikakvo cudo da su ga tako cesto povrede pogadjale.
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi