Hrabrost, ali i samoubistvo: Najmlađe postave koje su zaigrale Premijer ligu nisu se lijepo provele

Nije bilo pametno dati šansu golobradim mladićima

Hrabrost, ali i samoubistvo: Najmlađe postave koje su zaigrale Premijer ligu nisu se lijepo provele

E. Škorić

U vrijeme kada na internetu možete pronaći sve, možete se zaviriti i u prošlost Premijer lige BiH, pa naći dosta zanimljivih podataka.

Ako se pitate koji je najmlađi tim koji je zaigrao jedan meč u Premijer ligi BiH, evo vam odgovora. I da, nije se baš proveo... Baš kao ni ostali timovi koji su birali mladost ispred iskustva i vjerovali u onu "na mlađima svijet ostaje". 

FK Leotar je 27. jula 2013. godine gostovao na Otoci i oko 250 ljudi svjedočilo je otvaranju nove sezone, a prvo kolo donijelo je i težak poraz gostiju iz Trebinja (4:0), ali i hrabar potez tadašnjeg trenera Dragana Spaića.

Vjerovali ili ne, prosjek godina tog tima Leotara bio je 20. Od prve minute zaigrali su 17-godišnjaci Vidomir Milojević, Marko Mihojević (igrao u Sarajevu, sada je u Njemačkoj), zatim 16-godišnji Nemanja Anđušić, koji je kasnije ostvario sjajnu karijeru, a po 18 godina imali su Stefan Ćorović i Nedjo Tasovac.

Najstariji na terenu u timu Leotara tada je bio Milorad Cimirot koji je imao 23 godine, dok je golman Mladen Kukrika imao 22 godine, koliko i Denis Bajalica. Njihov tadašnji rival Olimpic imao je u timu iskusne igrače poput Bojana Regoje (31), Zorana Kokota (28), Veldina Muharemovića (28), Semira Kapića (27), a zanimljivo da je član Vukova tada bio i Haris Duljević, koji je imao samo 19 godina.

Drugi najmlađi tim u povijesti Premijer lige izveo je Nermin Huseibanšić, trener Zvijezde iz Gradačca, u 26. kolu iste sezone u meču protiv Sarajeva. Tada su Zmajevi izgubili s 3:0 na Koševu od Sarajeva, ali prvih 11 je imalo prosjek od 20,4 godine.

Najmlađi u startnoj postavi bili su Ademir Čolić i Eldar Dedić-Mešanović sa 17 godina, dok su po 18 godina imali Samir Isanović i Mahir Jašarević.

Treći najmlađi tim izveo je Ivan Katalinić, tada trener GOŠK-a u sezoni 2012/13. Prosjek godina je bio 20,5, a njegov tim je deklasiran sa 5:0 na Pecari od Širokog.

Tada golobradi mladići nisu upsjeli da pariraju iskusnoj ekipi Širokog, a izvođenje mladih timova očigledno je bio pravi rizik za premijerligaške trenere. Svaka čast za hrabrost, ali ujedno je to bilo samoubistvo, gledajući konačne rezultate.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Ako vas zanima nastavak liste, na četvrtom mjestu je opet Spaićev Leotar i tim koji je u 19. kolu sezone 2013/14 odigrao meč s prosjekom godina 20,6. Tada ih je Sarajevo dobilo s 3:0.

Darko Vojvodić je u aprilu 2012. godine poveo tim Slobode na Otoku, dao šansu mladim igračima i tim koji je imao prosjek godina 20,6 poražen je s 2:0.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

broj6
Nema rezultata utakmice izmedju Leotara i Olimpika, ali haj vjerovat cemo ti na rijec. A Gošk nije uspio parirati Gošku.. pa de bar se mrvicu potrudi da napises clanak
1 0
zvjezdan10
Zato što raznorazni krkani isfrustrirani životnim problemima lome kosti djeci na terenu, a sudije ih ne štite dovoljno, pogotovo prije kad vec spominjete 2013.god znamo kakvo je stanje bilo, pogotovo na gostovanjima.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi