Hrvati startali pobjedom

Eurobasket 2009

Hrvati startali pobjedom

Izabranici Jasmina Repeše ostvarili su pobjedu u prijateljskoj utakmici protiv Poljske u Lodzu. Na otvaranju nove dvorane u kojoj će se igrati utakmice Eurobasketa, Hrvatska je savladala domaći tim rezultatom 82:78.

Momci Jsmina Repeše su pokazali izvanrednu fizičku spremnost, te odličan pojedinačni kvalitet. Nedostaje još samo malo da se uigraju, te bi konačno Hrvatska mogla da osvoji jednu od medalja na Eurobasketu. 

Predvodnik nove generacije košarkaša Hrvatske Roko Leni Ukić bio je nezadrživ za odbranu Poljaka. Roko je postigao 23 koša, a vrlo dobru partiju pružio je i drugi play Hrvatske Zoran Planinić. Mostarac je ubacio 14 poena, dok je Marko Popović ubacio 11. 

Nakon dugo vremena, prvi put se u timu Hrvatske našao i Nikola Vujčić, koji je sa 4 poena odigrao solidnu rolu u pobjedi Hrvatske. Repeša ima izuzetno jaku vanjsku liniju sa Ukićem, Planinićem, Popovićem, Kusom i Tomasom, dok u reketu ima čak osam igrača koji će se kroz prijateljske mečeve izboriti za pet ili šest mjesta koja vode na Eurobasket. 

Problem trenutno predstavlja povreda Nikše Prkačina, za kojeg se još ne zna kada će biti spreman da nastupi za nacionalni tim. 

U redovima Poljske svoj prvi meč odigrao je naturalizirani Poljak, David Logan, koji je već u debitantskom nastupu pokazao da će biti vođa ovog tima. Postigao je 16 poena, dok je vrlo dobru partiju prikazao i centar Orlanda Marcin Gortat, koji je ubacio 11 poena. 

Danas poslijepodne Poljska i Hrvatska će odigrati svoj drugi prijateljski meč.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.