Hrvatska na putu do medalje
Spanoulis je lider nove Grčke

Eurobasket 2009

Hrvatska na putu do medalje

Samo četiri dana je ostalo do početka Eurobasketa u Poljskoj, na kojem nažalost neće biti naše reprezentacije. U narednim danima pokušaćemo da predstavimo sve učesnike Eurobasketa, kao i najveće zvijezde, a počinjemo od početka, od prve grupe.

U grupi A se nalaze Grčka, Hrvatska, Izrael i Makedonija. Koja će od ove četiri reprezentacije otpasti nakon prvog kruga? Pa, vjerovatno Izrael ili Makedonija, koji bi trebali u međusobnom obračunu da se "dogovore".

Grčka na Eurobasket dolazi vrlo oslabljena neigranjem dva ključna igrača iz one šampionske generacije u Beogradu prije četiri godine, Diamantidisa i Papaloukasa, ali Grci na svakom prvenstvu izbace po nekog novog igrača, tako da neće biti nikakvo čudo ako i ovaj put evropska košarka dobije neku novu zvijezdu u nekom mladom grčkom košarkašu.

Ova reprezentacija Grčke dolazi u dosta podmlađenom sastavu, ali ima tu ipak nekoliko igrača iz one šampionske ekipe koji bi i ovaj put trebali iznijeti glavni teret prvenstva na svojim leđima.

Vođa ove nove Grčke je svakako play Panathinaikosa Vasilis Spanoulis, koji je nekoliko godina bio drugi izbor na playu iza Thea, ali u njegovom nedostatku Spanoulis je u potpunosti iskoristio ukazanu priliku i nametnuo se u novog lidera na parketu.

Uz njega bi glavnu ulogu u grčkom timu trebali imati Zisis, Fotsis i Bourosis, a kao potencijalno iznenađenje prvenstva nameće se mladi Kostas Koufos, koji je igrao odlično na EP za mlade ovog ljeta, a tu je i uvijek solidni Printezis.

Grčka po imenima nema tim kao na prethodnim prvenstvima, ali prolazak dalje iz ove skupine neće im predstavljati problem.  

Hrvatska na prvenstvo dolazi po medalju. Jasmin Repeša je konačno sastavio tim u koji hrvatska javnost ima ogromno povjerenje. Košarka je u Hrvatskoj bila na izdisaju nakon odlaska sa scene Kukoča, Rađe, Komazeca, Perasovića i Arapovića. Sportske stranice u novinama bile su rezervisane za neke druge sportove, a onda se prije dvije godine ukazao Jasmin Repeša koji je u program reprezentacije uključio neke igrače koji ranije nisu bili u ozbiljnim planovima prethodnih selektora i to je polučilo rezultat.

Od prosječnih igrača, kako ih je javnost ranije smatrala. Kusa, Banića, Lončara i Nicevića, napravio je igrače koji su postali tražena roba na evropskom tržištu. Stasali su neki novi igrači kao Popović, Kasun ili specijalist za odbranu Rozić, dok je Zoran Planinić postao jedan od najboljih playmakera Evropi.

Roko Leni Ukić je odlaskom u NBA nakon samo godinu dana izrastao u totalno drugačijeg igrača. Usavršio je šut i popravio ulaz pod koš, kao i odbranu, što ga je učinilo u ovom trenutku jednom od najvećih zvijezda predstojećeg Eurobasketa, i igrača od koga se ponajviše očekuje.

Hrvatska ima snažan tim, a hoće li osvojiti medalju zavisi od više faktora. U pripremnim utakmicama su igrali odlično, a prošle godine su u Pekingu pokazali da znaju. Ako ih zaobiđu povrede, s kojima su imali dosta problema, ova Repešina generacije može jako daleko, pa i do toliko željene medalje.

Ostale dvije reprezentacije u grupi nemaju šanse za medalju, ali mogu biti nezgodan protivnik za svakoga. Izraelska košarka godinama je u usponu, svake godine na scenu stupi po neki novi mladi igrač. Halperin, Eliyahu, Burstein, Casspi i Limonad su dobro poznata imena u svijetu košarke, i nekako se čini da su oni za nijansu bolji tim od Makedonije, i da su bliži prolasku u drugi krug.

Makedonija više nema dva velika igrača Naumoskog i Ilievskog, ali su tu odlični Gečevski i veteran Stefanov, kao i Amerikanac Massey. Makedonija nije bez šansi protiv Izraela, ali realno gledajući Izrael ima dosta širu klupu koja bi mogla biti presudna.  

Prognoza:

1. Hrvatska
2. Grčka
3. Izrael
4. Makedonija

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.