Hrvatska preko Njemačke među osam
Hrvati uhvatili posljednji voz

Eurobasket 2009

Hrvatska preko Njemačke među osam

M. Maksimović

Reprezentacija Hrvatske je pobjedom nad Njemačkom 70:68 posljednja iz grupe E izborila plasman u četvrtfinale. Obe selekcije u dosadašnjem dijelu takmičenja nisu briljirale, a na kraju je presudila individualna kvaliteta pojedinih košarkaša Hrvatske.

Nijemci su se tokom cijelog susreta uporno vračali, već u prvoj dionici su sa 5:14, stigli na 19:20. Hrvatska je ozbiljniju prednost ostvarila u drugoj četvrtini kada je poenima Popovića sa linije
slobodnih bacanja otišla na +10 (37:27), ali se ni tada Nijemci nisu predavali.

Treća četvrtina je pripala selekciji Njemačke, koja na ulasku u posljednju dionicu ima pola koša prednosti, 50:49. Na kraju je utakmica prelomljena u posljednje dvije minute. Lončar je pogodio super važnu tricu, za 64:59, pa je Banić dodao jedno bacanje, ali se Njemačka drži zahvaljujući Schaffartzik koji je pogodio dvije trice.

Četiri sekunde prije kraja, Green promašuje tricu, Rozić pogađa jedno bacanje i to je kraj. Kod reprezentacije Hrvatske, Ukić je zabio 19 poena, Planinić i Popović su dodali po 11. U poraženoj selekciji, Schaffartzik 18 poena, Femerling 15.

Hrvatska - Njemačka 70:68
(20:19,17:13,12:18,21:18)
Bydgoszcz Arena Łuczniczka.Gledalaca:2000
Sudija:Romualdas Brazauskas (Ltu), Ivo Dolinek (Cze), Matej Boltauzer (Slo)
Njemačka:Staiger 6. Schaffartzik 18, Schultze 5, Ohlbrecht, Wysocki,
Hamann 8, Greene 2, Pleiß, Harris, Femerling 15, Benzing 3,
Jagla 11 Selektor: Dirk Bauermann
Hrvatska:Ukić 18, Kus 2 Popović 11, Vujčić, Prkačin, Rozić 3,Planinić 11,
Stojić, Lončar 6, Banić 7, Nicević 10, Kasun 2.Selektor:Jasmin Repeša

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.