Detalj iz 80. minute ispred berlinskog stadiona najbolje opisao stanje kod Hrvata
Navijači su izgubili strpljenje, izlazili su ranije sa stadiona. (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Danas nije bio njihov dan

Detalj iz 80. minute ispred berlinskog stadiona najbolje opisao stanje kod Hrvata

Edmir Škorić

Fudbalska reprezentacija Hrvatske očajno je otvorila Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, s obzirom na da je doživjela težak poraz od Španije na stadionu u Berlinu. Furija je slavila s 3:0, iako je i Hrvatska propustila neke jako dobre šanse.

Španci su u samo nekoliko minuta "slomili" Hrvatsku. Morata i Ruiz su u 29. i 32. minuti matirali Livakovića, a kada je Carvajal u 45. pogodio za 3:0, bilo je jasno da će trebati čudo Vatrenima da izbjegnu poraz.

Zlatko Dalić napravio je dosta promjena, pokušao na razne načine vratiti u život svoj tim, ali stvari nisu jednostavno danas iše u prilog Hrvatskoj.

Mali tračak nade postojao je u 80. minuti kada je rezervista Petković izborio penal. No, Petkovićev udarac s bijele tačke brani Simon, a u nastavku akcije se napadač Dinama ipak upisao u strijelce.

VAR je ustanovio da je Perišić prije vremena ušao u kazneni prostor, pa je pogodak poništen. U tom trenutku, hrvatski navijači počeli su da napuštaju stadion u Berlinu.

Oglasi

Mogao se vidjeti veliki broj njih koji nezadovoljno odlaze, u nadi da će već protiv Albanije stvari izgledati mnogo bolje. Bilo je i dobrih stvari u igri Hrvatske, ali to se neće spominjati, rezultat je na kraju najvažniji i jedino mjerilo svega.

Ako Dalić i igrači nisu zadovoljili, definitivno desetka ide hrvatskoj armiji navijača koja je preplavila tribine berlinskog stadiona i ponovo sve oduševila.

Nije gotvo za Hrvatsku, daleko od toga, ali utakmica protiv Albanije bit će maltene utakmica odluke. Vatrenima će biti potrebna pobjeda, a onda u 3. kolu da u direktnom okršaju s Italijanima igraju za drugi krug.

Slijede reakcije hrvatskih reprezentativaca, čeka se i objašnjenje Zlatka Dalića za ovaj težak poraz. Prvi je pred novinare stao Lovro Majer.

"Utakmica je bila 50-50. Zabili su iz svake prilike, to je njihova kvaliteta i to je to. Nisu nas iznenadili, očekivali smo da će biti takva utakmica. Imali smo i mi jako dobre šanse, ali nismo ih iskoristili. Čestitamo Španjolcima, moramo nešto izvući iz ovoga. Ne znam što se dogodilo. Očito su nešto bolje radili od nas, bolje su ušli u utakmicu.

Presretan sam zbog atmosfere, ovo je ispunjenje sna. Bez obzira na ovo danas, nadam se da ćemo napraviti rezultat. Protiv Albanije moramo ići na pobjedu, ne smijemo kalkulirati, bit će dobra utakmica", izjavio je hrvatski veznjak Lovro Majer.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi