Hrvatska Vlada reagovala i oštro odgovorila Platiniju

Nakon otvorenog pisma prvog čovjeka UEFA-e

Hrvatska Vlada reagovala i oštro odgovorila Platiniju

Prvi čovjek UEFA-e Michel Platini uputio je predsjednicima Vlada Hrvatske i Srbije otovreno psimo u kojem je naveo da isključivo od njih ovisi budućnost fudbala u tim zemljama.

Hrvatska Vlada je ovo pismo ocjenila neprimjerenim. "Ovakav način obraćanja putem otvorenog pisma predsjedniku Vlade Hrvatske smatramo diplomatski neprimjerenim, ali svejedno smo uvjereni i očekujemo da će sve uključene strane preduzeti odgovarajuće mjere s ciljem da predstojeća utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Srbije prodje bez incidenata da bismo u budućnosti eliminisali bezrazložna prozivanja nadležnih tijela Vlade Hrvatske," stoji u pismu ministara policije i sporta, Ranka Ostojića i Željka Jovanovića u kojem između ostalog piše i slijedeće:

 

"Smatramo neprimjerenim tezu da isključivo od Vlade Hrvatske zavisi sudbina hrvatskog fudbala, jer organizator takmičenja nije Vlada već Fudbalski savez Hrvatske i udruženje klubova prve hrvatske lige koji su dobili jasna uputstva vezana uz primjenu postupka licenciranja fudbalskih klubova, a koji će uveliko pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova prilikom primjene Zakona o spriječavanju nereda na sportskim takmičenjima," stoji u pismu Jovanovića i Ostojića.

 

U sopštenju između ostalog stoji i da situacija u Hrvatskoj nije ništa lošija nego u ostatku fudbalske Evrope. "Naše je mišljenje, a sigurni smo da nije usamljeno, da sigurnosna situacija u Hrvatskoj nije lošija niti više zabrinjavajuća od ostatka Evrope, koja se također susreće s rasnom diskriminacijom, neredima koji često završavaju s najtežim oblikom nasilja," riječi su Jovanovića i Ostojića.

 

 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti