Nijemci zgroženi: Je li prijetnja smrću nova razina eskalacije ili izolirani čin luđaka?

Zbog transparenta na utakmici odigranoj sinoć

Nijemci zgroženi: Je li prijetnja smrću nova razina eskalacije ili izolirani čin luđaka?

E. Oštraković

Fudbaleri Hannovera sinoć su u nevjerovatnoj utakmici ostvarili pobjedu na gostovanju kod HSV-a sa 4:3 u okivur 21. kola 2. Bundeslige.

Iako je utakmica bila sjajna navijači su se potrudili da igra ne bude u prvom planu, nego da ase nakon susreta priča o incidentima koji su se desili na tribinama, ali i na terenu.

Navijači HSV-a utrčali su na teren, te su zakačili šest katanaca na gol u znak protesta protiv ulaska investitora u njemačkih fudbal. Osiguranje ih je uoči drugog poluvremena moralo rezati sa gola.

Glavni sudija Soren Storks je morao da prekine utakmicu u drugom poluvremenu jer se na tribinama pojavio prijeteći transparent, a na njemu je bila glava direktora Hannovera Mratina Kinda.

On je bio "na nišanu", a istakli su ga navijači Hannovera. Tada su Stefan Leitel i Marcus Mann otišli do gostujuće tribine da razgovaraju sa svojim navijačima.

Oglasi

Oni su pokušali da nagovore svoje navijače da sklone taj transparent, ali navijači to nisu htjeli uraditi i odbili su taj prijedlog.

Odluka sudije nakon toga bila je da igrače obje ekipe pošalje u svlačionicu, a na semaforu je u tom trenutku bila 59. minuta.

Nakon toga transparent je uklonjen, pauza je trajala pola sata i na kraju je utakmica konačno nastavljena.

Nije to bila jeina poruka navijača Hannovera koji su podigli još neke transparente na kojima su bile poruke za vodstvo Njemačke nogometne lige.

Novinari Bilda zgroženi - Ovo je bila jasna prijetnja smrću

Općenito su novinari Bilda zgroženi onim što su sinoć mogli da vide na ovoj utakmici, a posebno zgrožen bio je Walger Straten koj ije napisao komentar pod naslovom "Jasna prijetnja ubistvom".

Oglasi

On je ovaj transparent opisao kao odvratan i tvrdi da tu ima nešto drugo osim protesta protiv investitora.

"Ovo više nema veze sa slobodom izražavanja. Ovo je jasna prijetnja smrću i mora se tako tretirati.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Je li prijetnja smrću Kindu sa nišanom nova razina eskalacije ili samo izolirani čin luđaka? Ovo je prešlo granicu i potrebno je razgovarati", napisao je između ostaloga Straten.

Nakon utakmice koja je odigrana sinoć HSV se nalazi na drugom mjestu u 2. Bundesligi. Sa druge strane Hannover je na petom mjestu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi