Husić potegao asa iz rukava i pogodio: Varešanović doveo Tuzla City u mirniju luku
Husić i Varešanović - duo za uspjeh

Sve bliže sredini tabele

Husić potegao asa iz rukava i pogodio: Varešanović doveo Tuzla City u mirniju luku

A. Beganović

Nakon 20. kola u kojem je pretrpio domaći poraz u duelu sa Sarajevom (0:3) novi premijerligaš Tuzla City bio je na ivici ambisa.

Na početku sezone od Tuzla Cityja očekivalo se mnogo više, pogotovo uvažavajući rad Azmira Husića koji je predvodeći Slobodu pokazao da ne tri prosjek.

No, osvojenih 20 bodova u isto toliko odigranih kola, 10. mjesto i samo dva boda više od mjesta koje vodi u niži rang upalili su alarme u redovima novog premijerligaša.

Vremena za čekanje nije bilo, a prvi čovjek kluba odlučio se za promjenu trenera i ispostavit će se mjesec dana kasnije, izvukao je asa iz rukava.

Odluka je pala, nakon poraza od Sarajeva u 19. kolu Azmir Husić je kontaktirao Mirzu Varešanovića, proslavljenog bosanskohercegovačkog fudbalera i čovjeka koji je sa uspjehom radio u Sarajevu, Veležu i Olimpiku s kojim je osvojio i Kup Bosne i Hercegovine.

"Brzo smo se dogovorili. Zapravo sa Azmirom se lako dogovoriti. Trebat će mi malo vremena da pohvatam konce, no bez obzira na sve vjerujem da ekipu mogu izvući iz krize", javio se Varešanović iz Engleske gdje je pratio utakmice mlađeg sina u dresu Liverpoola, malo nakon razgovora sa Husićem.

Par dana nakon preuzimanja užarene trenerske klupe od Slobodana Starčevića nekadašnji bh. reprezentativac imao je svoj debi i do 90. minute sve se činilo idealnim. Vodio je Tuzla City protiv Čelika, no samo momenat nepažnje u vodu je bacio sve napravljeno do sudijske nadoknade. Činilo se tada, iako je igra obećavala, da će mlađi tuzlanski premijerligaš teško izboriti opstanak, no Varešanović nije očajavao.

"Vrijeme, samo nam je potrebno malo vremena da igrači shvate šta želim od njih", rekao je nakon susreta sa Čelikom.

Nakon Čelika uslijedio je duel sa Krupom, možda i jedan od najvažnijih u historiji ovog kluba. Bitka za goli život je dobijena, velika tri boda osvojili su izabranici Mirze Varešanovića na vrućem gostovanju kod direktnog konkurenta u borbi za ostanak u eliti. Osim pobjede, navijače ovog kluba ohrabrila je igra, volja i zalaganje i bilo je jasno da je Husić ovaj put pogodio.

U još tri odigrana susreta Varešanovićevi izabranici su osvojili 4 boda i sada se od opasne zone nalaze udaljeni osam bodova, a ovakav scenarij nisu očekivali ni u samom vrhu kluba. Samo mjesec dana nakon ubjedljivog poraza od Sarajeva i velikih briga Tuzla City je stigao do mnogo mirnije luke i to zahvaljujući prije svega Varešanoviću ali i Husiću koji je imao hrabrosti nakon samo jednog odigranog kola u drugom dijelu sezone napraviti rez.

Vojo "ubica", ulaganje u infrastrukturu za bolje sutra bh. fudbala

Odgovorna, timska igra gdje svaki pojedinac u svakom momentu zna šta se od njega očekuje, karakteriše danas Tuzlu City. Varešanović je sve podredio kolektivu u kojem moraju do izražaja doći i kvalitete pojedinaca, a da je tako najbolji je primjer Vojo Ubiparip. Prekaljeni fudbaler koji u svojim nogama ima "milion" utakmica preporodio se dolaskom Varešanovića.

Istina, igrao je Ubiparip dobro i u prvom dijelu sezone, no zahvaljujući Varešanoviću može se reći da je danas Ubiparip među top 5 fudbalera u Premijer ligi. Od Varešanovićevog dolaska Tuzla City je postigao šest pogodaka od čega je pet djelo Ubiparipa, no osim što nemilice "trpa" srbijanski fudbaler prometnuo se u vođu ekipe, desna je ruka Varešanovića na terenu i sasvim sigurno je najisplativija Husićeva investicija.

Osim što stvari polako dolaze na svoje mjesto u prvoj ekipi u Tuzla Cityju misle i na budućnost, odnosno okrenuli su se i infrastrukturalnim radovima kao i ulaganjima u omladinski pogon. Nedavno su završeni radovi na terenu u Simin Hanu. Jedna od najmodernijih terena sa vještačkom podlogom krasi stadion Bare, a sve više dječaka priključuje se omladinskim selekcijama ovog kluba. No, to nije sve, odnosno Husić mnogo pažnje posvećuje i stručnom kadru, tako da svi treneri u omladinskim selekcijama rade na svom usavršavanju i uskoro će Tuzla City imati nekoliko trenera sa PROFI licencom.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Tuzla City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Tuzla City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

K79
varesanovic obradovao navijače ? ! koje ?
6 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi