Navijači BiH ga nekako zaboravljaju: Vedad Ibišević je postigao još jedan historijski gol

Najbrži gol u historiji naše selekcije

Navijači BiH ga nekako zaboravljaju: Vedad Ibišević je postigao još jedan historijski gol

E. Ganibegović

Vedad Ibišević apsolutna je legenda naše reprezentacije.

Popularni Vedator je dugo godina nosio dres naše reprezentacije, a osim što je bio član zlatne generacije koja se plasirala na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine, tada je postigao i historijske golove.

Prvo je 15. oktobra 2013. godine u Kaunasu jedinim golom na utakmici donio reprezentaciji Bosne i Hercegovine osmu pobjedu u kvalifikacijama za Mundijal i direktan plasman u Brazil.

Nakon toga, debi naše selekcije na Mundijalu i bilo kojem velikom takmičenju uopšte. Rio de Janeiro, kultna Maracana i utakmice s Argentinom.

Nije dobro krenulo po našu selekciju. Već u trećoj minuti Sead Kolašinac nakon jednog slobodnog udarca skreće loptu iza leđa Asmira Begovića i Gaučosi vode s 1:0.

Zmajevi nisu bili u šoku, barem se tako činilo, te smo odigrali jako zrelo nastavak utakmice. Muhamed Bešić je doslovno pojeo Lionela Messija, koji mu ipak sredinom drugog poluvremena bježi (zahvaljujući Bičakčiću koji mu je zasmetao) i postiže gol za 2:0.

Oglasi

U 69. minuti utakmice umjesto Mensura Mujdže tadašnji selektor Safet Sušić na teren šalje Vedada Ibiševića. Sudbina je tako htjela i Vedo postiže novi historijski gol za našu reprezentaciju - prvi gol na nekom velikom takmičenju.

Sjajna asistencija Senada Lulića i egzekucija bh. golgetera.

Manje od tri mjeseca kasnije, Ibišević je postigao još jedan historijski gol za našu selekciju, ali navijači i mediji kao da ga potiskuju sa strane.

Razumljivo, jer se u budućnosti ovaj rekord Vede može srušiti, dok će golovi Litvaniji i Argentini zauvijek zlatnim slovima ostati upisani u historiju bh. fudbala i sporta uopšte.

U pitanju je najbrži gol u historiji reprezentacije BiH. Zmajevi su igrali prijateljski susret protiv Lihtenštajna na Tušnju 4. septembra 2014. godine i slavili s 3:0.

Bila je to utakmica uoči početka kvalifikacija za EURO 2016., a Ibišević je mrežu Petra Jehlea načeo već u 47. sekundi utakmice.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Vedad Ibišević se od reprezentacije BiH oprostio u maju 2018. godine u oproštajnoj utakmici protiv Crne Gore na Bilinom polju, kada su se zajedno s njim oprostile još dvije legende, Emir Spahić i Zvjezdan Misimović.

Postoje neke glasine da će Ibišević zaigrati 18. decembra u Los Angelesu za našu selekciju u prijateljskom meču s SAD-om, te se tako oprostiti i od publike u Americi u kojoj je i napravio svoje prve fudbalske korake nakon izbjeglištva iz BiH devedesetih godina prošlog vijeka.

Top Komentari

Malmi_Suomi
Ko voli reprezentaciju BiH ne može zaboraviti Vedada Ibiševića- VEDATORA ❤
6 2
doledolovski
Kako ce neko zaboraviti Vedu kad je sve historijske golove upravo on dao,za Mundijal i na Mundijalu. Legenda
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi