Šehićeve kvalifikacije za zaborav - Statistika je neumoljiva
Ibrahim Šehić nas je oduševljavao kada je od Asmira Begovića preuzeo jedinicu, ali sada nije ni sjena tog golmana.

Nije u formi

Šehićeve kvalifikacije za zaborav - Statistika je neumoljiva

E. Ganibegović, foto: T. Hebib

Golman Ibrahim Šehić jedan je od najstandardnijih reprezentativaca Bosne i Hercegovina, jedan od najstarijih i jedan od kapitena. No, njegova forma u reprezentativnom dresu u posljednje vrijeme itekako nas brine.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom od Ukrajine 2:1 prije tri dana u Zenici oprostila se od plasmana na EURO u Njemačku. Najlošiju ocjenu na utakmici dobio je bh. golman Ibrahim Šehić, no njegova loša forma seže još dalje u prošlost.

Kada je preuzeo jedinicu od Asmira Begovića 2018. godine dolaskom Roberta Prosinečkog, Ibrahim Šehić je zaista ulijevao dosta povjerenja u navijače Bosne i Hercegovine.

Sjetit će se mnogi koliko je puta spasio naš gol u onom prvom izdanju Lige nacija, a onda je u A diviziji gdje su nam protivnici bili Nizozemska, Italija i Poljska izabran za najboljeg golmana grupne faze. Ulijevao je tada dosta povjerenja i kada je igra nogom u pitanju, ali sada...

Da se ne vraćamo dalje u prošlost i prisjećamo mnoštva golova koje smo primili praktično iz peterca gdje golman mora da bude glavni i kupi svaku loptu, bazirat ćemo se samo na posljednjih godinu dana, odnosno 11 kvalifikacionih utakmica Bosne i Hercegovine za EURO (računajući i Ukrajinu), tj. devet na kojima je nastupio Ibrahim Šehić.

Protivnički fudbaleri su u okvir gola našeg golmana uputili 30 udaraca, a dali su iz toga čak 16 golova. Dakle, više od pola. Jednostavno, nedopustivo.

Oglasi

Jasno, ne može se svaki gol pripisati na dušu Ibrahima Šehića poput onog protiv Luksemburga kada je Barišić u trećoj minuti prodao loptu Rodriguesu ili onog prvog gola u Slovačkoj kada je Mak imao svo vrijeme i prostor svijeta da se namjesti i šutira jer mu niko nije izašao u blok.

No, da je mogao bolje, mogao je. Sjetimo se samo utakmice protiv Luksemburga i njegovog pomračenja uma kada je izašao četrdesetak metara od svog gola kada Sinani pogađa i rješava meč koji je vjerovatno značio i kraj kvalifikacija već u četvrtom kolu.

Krenimo redom. U pobjedi od 3:0 protiv Islanda na startu kvalifikacija za EURO imao je tri odbrane. Bila je to posljednja njegova iole dobra utakmica za reprezentaciju. Uostalom, kao i cijeloj reprezentaciji do meča s Ukrajinom.

Protiv Slovačke je tri dana kasnije iz četiri šuta primio dva gola, da bi u junu mjesecu 2023. godine iz osam šuteva primio pet golova od Portugala i Luksemburga.

Septembar mjesec donio je tri šuta i jedan pogodak Lihtenštajna, te dva šuta i jedan pogodak, i to pobjedonosni, Islanda.

Oglasi

U oktobru je upisao jednu odbranu i clean sheet protiv Lihtenštajna u gostima (0:2), da bi onda Portugalci iz šest udaraca za poluvrijeme postigli pet pogodaka.

Nije branio Ibrahim Šehić protiv Luksemburga i Slovačke u novembru mjesecu jer se povrijedio baš na meču protiv Portugala, ali se na gol reprezentacije vratio protiv Ukrajine prije tri dana i definitivno nije briljirao.

Tek sredinom drugog poluvremena je Ukrajina uputila prvi udarac prema golu. Mudryk je više iz očaja potegao s distance po zemlji, a Šehić je jedva ukrotio tu loptu, odnosno prvo ju je odbio, pa uhvatio.

Gol Ukrajine za 1:1. Ok, Ćivić je ostavio praznu lijevu stranu, ok, Kolašinac je loše reagovao i nije pokrio igrača niti presjekao povratni pas, ali, definitivno je i Ibrahim Šehić mogao bolje intervenisati jer prizeman udarac Yaremchuka nije bio mnogo precizan, a naročito ne neukrotiv. 

Kod gola koji je postigao Dovbyk možda je mogao istrčati i probati boksovati loptu, ali, šta bi bilo kad bi bilo. Ono što je sigurno, u Ligi nacija koja nam predstoji, a onda i u kvalifikacijama za SP 2026. koje počinju u martu naredne godine treba nam Ibrahim Šehić na nivou iz 2018. godine ili, ako on ne bude tu, golman koji će pružati mnogo više nego što je Ibrahim Šehić u ovim kvalifikacijama. 

Top Komentari

user1691328699
Šeha je srednja klasa golmana. Nije neki kvalitet, trebalo se dati vise prilika Piricu ili Vasilju, a sto se Begovica tice to j3 nqjbolji golman u hostoriji Bosne. Ali vrlo se dobro zna da je sukub izmedju njega i Dzeke zatvorio vrata u Savezu. Bukvalno Dzeko ga je prekrizio i od tad ni jedan selktor ne smije pozvati Begovica
3 1
Brazuka
Ovaj portal je dosegao dno. To ste i sami shvatili pa pokusavate pljuvanjem naših igrača nešto postići
3 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi