Da li će se reprezentaciji Bosne i Hercegovine ponoviti kobna 2020. godina?

Ne tako nerealan scenarij

Da li će se reprezentaciji Bosne i Hercegovine ponoviti kobna 2020. godina?

Eldar Ganibegović

Fudalska reprezentacija Bosne i Hercegovine je na bolan način započela 2024. godinu, a tako bi je, gledajući raspored, mogla i završiti.

Osvojena grupa B divizije Lige nacija, krah u kvalifikacijama za EURO 2020., dvije (potencijalno) domaće utakmice u baražu i ispadanje u polufinalu.

Osvojena grupa B divizije Lige nacija, krah u kvalifikacijama za EURO 2024., dvije (potencijalno) domaće utakmice u baražu i ispadanje u polufinalu.

Dakle, deja vu. Scenarij isti, samo nekoliko godina razlike. Ali, da li će se ponoviti i kobna 2020. godina?

Zmajevi godinu bez pobjede

Ako izuzmemo dvije pobjede protiv amaterske selekcije Lihtenštajna, danas je tačno godina dana otkako fudbalska reprezentacije Bosne i Hercegovine nema pobjede protiv profesionalne reprezentacije. 23. marta 2023. godine je u Zenici pao Island (3:0).

Nakon toga redom smo gubili od Slovačke, Portugala, Luksemburga, Islanda, Portugala, Luksemuburga, Slovačke i prije dvije noći i Ukrajine.

Oglasi

Bolan poraz od Ukrajine značio je i kraj snova o prvom plasmanu na jedno Evropsko prvenstvo, niz poraza je nastavljen, a od utakmice 26. marta protiv Izraela nema ništa.

Našu reprezentaciju do kraja 2024. godine očekuje još osam utakmica - dvije prijateljske u junu i šest u A diviziji Lige nacija u septembru, oktobru i novembru mjesecu.

Godine 2020. kada smo u baražu za EURO ispali od Sjeverne Irske nismo pobijedili nikoga, a osim protiv Sjeverne Irske po dva puta igrali smo protiv Italije, Nizozemske i Poljske, te jednom s Iranom. 

Ovu godinu startali smo ispadanjem u baražu za EURO, a gledajući raspored koji nas do kraja čeka, vrlo je moguće da ni ove godine nećemo imati nijednu pobjedu.

Naime, dva protivnika u dvije prijateljske utakmice u junu su aktuelni prvak i viceprvak Evrope. Riječ je, naravno, o Italiji i Engleskoj.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Zatim nas na jesen čeka Liga nacija u kojoj će nam protivnici biti Mađarska, Njemačka i Nizozemska, te bi ostanak u A diviziji zaista bio pravi podvig.

Raspored fudbalske reprezentacije BiH u 2024. godini

DATUM SAT DOMAĆIN GOST
03.06.24. 20:45 Engleska BiH
09.06.24. 20:45 Italija BiH
07.09.24. 20:45 Nizozemska BiH
10.09.24. 20:45 Mađarska BiH
11.10.24. 20:45 BiH Njemačka
14.10.24. 20:45 BiH Mađarska
16.11.24. 20:45 Njemačka BiH
19.11.24 20:45 BiH Nizozemska

Na ovo sve možemo gledati i optimistično. Vidjeli smo protiv Ukrajine da okosnica reprezentacije može da igra itekako dobro protiv jače selekcije, pa je 2024. godina i šansa da konačno pobijedimo u takmičarskim utakmicama neke velike reprezentacije, a prije svega tu možemo svrstati Njemačku i Nizozemsku. 

Top Komentari

plemic
pitam se koga od ovih protivnika možemo pobjediti.
2 0
USABIH
8 utakmica imamo da odigramo u 2024 godini... imam strah da ide to na 8 poraza, jel dok imamo u Savezu mafiju I kriminalce nema naprijed u FUDBALU... medije moraju sto vise da pisu losem stanju u Fudbalu koje se nalazi.
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi