Ibrahimović? Ma hajte, uzdati se u zvijezde nema više nikakvog smisla

Pobjeda kolektiva nad genijalcima

Ibrahimović? Ma hajte, uzdati se u zvijezde nema više nikakvog smisla · Komentar

Hoćemo li smjeti ubuduće išta prognozirati i gledati u zvijezde kao u nekoga ko će svoje reprezentacije odvesti do trona. Ili u prijevodu, zašto baš na ovome Mundijalu više nego i na jednom prethodnom Engleska ima najbolju šansu da "vrati fudbal kući".

Švedski fudbalski savez nakon pobjede njihove reprezentacije nad Švicarskom i prolaska u četvrtfinale oglasio se tweetom u smislu "fudbal je kolektivni sport". Nisu nam otkrili ništa što nismo do tada već znali, ali na njihovom primjeru shvatamo da je on danas kolektivniji sport više nego ikad. Ubiše kolektivi genijalce.

Nekada je bilo izvjesno da će Didi, Vava, Pele, Garincha i Zagalo biti svjetski prvaci jer imati pet majstora u ekipi to je naprosto garantiralo. Svojevremeno je bilo moguće čak i da na krilima samo jednog igrača neka reprezentacija osvoji Svjetsko prvenstvo, no danas oni u koje se svjetina uzdala završnicu Mundijala prate sa Bahama ili drugih srodnih mondenskih ljetovališta gdje pune baterije za napornu klupsku sezonu koja samo što nije.

Rijetki su izuzeci, kao naprimjer Kavani i Suarez, koji opet bez čvrstoće, uigranosti svih 11 ili 14 igrača i bez selektora koji je tu čitavu vječnost ne bi bili u u stanju pokazati sav raskoš svog majstorstva.

Zapravo, ubuduće bi najvećim favoritima trebalo proglašavati one reprezentacije čijih igrača znamo što manje ili ako smo nekada za nekog čuli onda da barem ne znamo gdje uopće igraju. Švedska je možda najbolji primjer. Danska je zalohotnila jer je imala Eriksena, Island Sigurdsona koji su malo odskakali. Kod Šveđana niko ne odskače, kao i u državi uostalom. Idealnoj socijalnoj.

Apsolutno više nema dileme jesu li Šveđani bolji bez Ibrahimovića ili nisu. Bolji su sada, kada im je najveća "zvijezda" Toivonen i kada su betonski čvrsti, gotovo neprobojni. Nijemci su morali stvoriti stotinjak ozbiljnih situacija i opet su im dali gol iz prekida duboko u sudijskoj nadoknadi. Italija umjesto Italije.

A ako preferirate šarlatanski stil mnogima puno dražeg i gledljivijeg Meksika utrpat će vam tri komada.

Zato bi možda pobjednik međusobnog duela Švedske i Engleske mogao do samog kraja. Zašto Engleska? Nabrajali smo, zato što su prvi put nakon 1966. dogurali više od Nijemaca, zato što su prvi put prošli nekoga na penale, zato što se hudom selektoru Southgateu mora negdje vratiti onaj traljavo opucani penal protiv Njemačke na Euru 1996, na Wembleyu...

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I zato što na ovome Mundijalu nemaju ni Shearera, ni Beckhama ni Gerrarda i Lamparda... Izuzevši Kanea, koji sam od sebe i ne želi da je veći od drugih, nemaju izrazitu zvijezdu u koju gledaju kao u Boga. Kompaktni su, posloženi, čvrsti, ne pretjerano maštoviti. Imaju dakle sve što treba da imaju.

A Švedi, opet, možda su dobri zato što nemaju nikakvog pritiska niti tamošnje navijače uopće tangira dokle će dogurati. Bili prvi il zadnji, baš njih briga. Fudbal je njima samo igra i što bi se oni nervirali oko iste, kad se već ne nerviraju ni oko čega drugog.

Top Komentari

kingkong1
super tekst. naucila nas Rusija da su Messi i Ronaldo nebitni.
7 10
Zoilomas
Ima ako imate vise mego jednu zvijezdu
8 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi