Ibrahimović se prisjetio: Delije su na mene bacale kamenje
Miralem Ibrahimović u društvu Almira Seferovića (Foto: Facebook)

Trebao je braniti za Dinamo protiv Zvezde, ali...

Ibrahimović se prisjetio: Delije su na mene bacale kamenje

Prošlo je tačno 30 godina od možda i najčuvenije utakmice koja nikada nije odigrana. Tog 13. maja 1990. godine na Maksimiru se trebao odigrati derbi tadašnje jugoslovenske lige između Dinama i Crvene zvezde, ali umjesto utakmice, vidjeli su se neredi i sukobi navijača.

Sve su, kažu očevici, počele Delije koje su u Zagreb došle s ciljem da izazvaju nerede. Počeli su s demoliranjem južne tribine, napali su i tukli obične navijače, a u tadašnjoj 'delegaciji' Crvene zvezde bio je i Željko Ražnatović Arkan čije će se ime nakon događaja na Maksimiru vezati i za zločine na području BiH i Hrvatske.

U neodigranoj utakmici golman je trebao biti Miralem Ibrahimović. Zamišljeno je da zamijeni Dražena Ladića, ali tog 13. maja 1990. godine nije strahovao za gol, nego za porodicu koja je bila na zapadnoj tribini.

Tog dana prisjetio se u razgovoru za 24sata.hr.

"Ne sjećam se što je bilo s Draženom Ladićem, je li bio suspendovan ili povrijeđen. Znam da je kad su neredi počeli utrčao s tribina na travnjak", priča Ibrahimović i nastavlja:

"Izašli smo za zagrijavanje, kao i uvijek, mi smo se zagrijavali iza gola kod južne tribine. Bilo je to najneobičnije zagrijavanje u mojoj karijeri. U jednom trenutku sam na golu, a ispred mene za navijačem trči policajac. Bilo je strašno, Delije su me gađale kamenjima, ali nisam osjetio da me nešto pogodilo. Najviše me bilo strah za suprugu i kćerku koje su bile na zapadnoj tribini. Više sam razmišljao o njima nego o sebi."

Sjećanja su još friška.

"Vjeko Škrinjar je dobio pendrekom po leđima. Policajac ga je baš žestoko udario, a bio sam na par metara kad je Zvonimir Boban udario policajca. Mene policajci nisu dohvatili, ali nažalost Vjeku i navijače jesu. Bilo je doista spašavaj se ko može."

Moglo se, kaže, naslutiti šta će se dogoditi.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

"Ma vidjelo se odmah kad smo izašli na zagrijavanje da situacija nije normalna. Pa policija je navijačima Crvene zvezde dopuštala da krenu s ekscesima. Kao da je bilo jasno da od nogometa taj dan neće biti ništa."

Ibrahimović je jedan dio svoje karijere proveo i u BiH, gdje je branio za Jedinstvo iz Brčkog i iz Bihaća, a u gradu na Uni kasnije se okušao i kao trener.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi