Idol nacije

Krunisan Vedad Ibišević

Idol nacije

Vedad Ibišević, igrač Hoffenheima, prvi strijelac njemačke Bundeslige i reprezentativac BiH, najbolji je fudbaler naše zemlje u 2008. godini u izboru kojeg je organizovao SportSport.ba, čime je zaslužio laskavu titulu “Idol nacije”.

Svečana ceremonija proglašenja najboljeg fudbalera BiH u 2008. godini održana je večeras u Domu mladih KSC “Skenderija” u organizaciji našeg najčitanijeg sportskog portala SportSport.ba, a pod pokroviteljstvom Emira Hadžihafizbegovića, Ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo.
Ibišević je nadmoćno slavio u konkurenciji Zvjezdana Misimovića (Wolfsburg), Edina Džeke (Wolfsburg), Sejada Salihovića (Hoffenheim), Saše Papca (Glasgow Rangers), Emira Spahića (Lokomotiv), Kenana Hasagića (Buyuksehir Belediyespor), Miralema Pjanića (Lyon), Senijada Ibričića (Hajduk) i Harisa Handžića (Sarajevo).

 

ibisevicfoto_d.ruvic_580_580

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

 

Selektor glavne kategorije bio je Sergej Barbarez, velikan našeg fudbala koji je i odredio 10 nominovanih. U preostalih 13 kategorija selektori su bili urednici i novinari medija iz cijele naše države, te za naj navijačku grupu „forumaši SportSport.ba“.

Nagradu za najboljeg fudbalera Premijer lige BiH (selektor: Seid Teftedarija, NTV Hayat) osvojio je Velibor Đurić iz Zrinjskog. Njemu za “petama” ostali su: Darko Spalević (Slavija), Dalibor Šilić (Široki Brijeg), Milan Muminović (Sarajevo) i Velibor Vasilić (Zvijezda).

Najbolji fudbalski trener u BiH u 2008. godini (Oleg Lokmić, “Avaz”) je Mehmed Baždarević, strateg Grenobla. Iza njega su ostali: Vahid Halilhodžić (Obala Slonovače), Dragan Jović (Zrinjski), Ratko Ninković (Zvijezda) i Miroslav Blažević (BiH).

Kada je riječ o najboljem stranom igraču u Premijer ligi BiH protekle godine (Siniša Trkulja, “Euroblic”) nagrada je otišla u ruke Darka Spalevića, napadača Slavije iz Istočnog Sarajeva. U konkurenciji su još bili: Wagner, Alexandre (oba Široki Brijeg), Dragan Šarac (Laktaši) i
Nikola Kolarov (Borac).

Najbolji golman Premijer lige BiH (Sinan Sinanović, “San”) je Denis Mujkić iz Slobode, potencijalni reprezentativac naše zemlje. Naredne godine svoju šansu tražiće Muhamed Alaim (Sarajevo), Bojan Tripić (Čelik), Adis Nurković (Travnik) i Dejan Bandović (Široki Brijeg).

Najorganizovaniji klub Premijer lige BiH (Dario Lukić, “Dnevni list”) je NK Široki Brijeg koji je slavio u konkurenciji NK Zrinjski, NK Zvijezda, FK Sarajevo i FK Slavija.

Prva pištaljka našeg fudbala ili najbolji sudija PL BiH (Bakir Tiro, „Nezavisne novine“) je Novo Panić (Doboj). U konkurenciji su bili i Rusmir Mrković (Sarajevo), Danijel Pajić (Bijeljina), Elmir Pilav (Sarajevo), te Emir Alečković (Sarajevo).

Naravno, na Izboru se mislilo i na našu fudbalsku budućnost. Tako je najbolji mladi fudbaler do 21 godine (U-21, Belmin Karamehmedović, „BHT 1“) Semir Štilić (Lech Poznan), a čitaoci su mogli glasati još i za Miralema Pjanića (Lyon), Ermina Zeca (Šibenik), Aleksandra Kosorića (Slavija) i Boubacara Dialibu (Murcia).

Najbolji juniorski fudbaler BiH (U-19, Sabahudin Vugdalić, “OBN”) je Haris Handžić (Sarajevo). U konkurenciji su bili Edin Višća (Budućnost Banovići), Toni Martić (Zagreb), Miroslav Stevenović (Vojvodina) i Eldar Hasanović (Žilina).

Najmlađi koji je osvojio nagradu je Dženan Durak (Freiburg FC) koji je najbolji kadetski fudbaler BiH (U-17, Mirza Trbonja, “Avazov Sport”), a nominovani su bili: Srđan Grahovac (Borac), Mirza Ćemalović (Velež - Benfica), Armin Bjelak (St. Pauli) i Tino Divković (Sloboda).

Najbolji igrač malog fudbala BiH Jasmin Ligata, “Oslobođenje”) je Alen Lalić (MNK Potpićan 98), a slavio je u konkurenciji Nijaza Mulaahmetovića (Orlić), Dražena Novoselca (MNK Potpićan 98), Gojka Pivača (Leotar) i Ramiza Ramića (Kaskada).

Najbolja fudbalerka BiH (Kemal Ahmetović, „Federalna TV“) je Lidija Kuliš (SFK 2000 Sarajevo) koja je nagradu ponijela ispred četiri saigračice: Ivane Vlajić, Tamare Škrbić, Amire Spahić i Alise Spahić (SFK 2000 Sarajevo).

Najbolji fudbalski radnik BiH (Sabahudin Topalbečirević, „Pink BH“) je Zlatan Mijo Jelić (NK Široki Brijeg). U konkurenciji su bili: Ivan Beus (Zrinjski), Mensud Bašić (Sarajevo), Nijaz Gracić (Olimpik) i Faruk Telibećirević (Željezničar).

Konačno, fudbal se igra zbog publike, navijača, a prema izboru forumaša SportSport.ba najbolji su popularni “Manijaci” ili The Maniacs, pristalice FK Željezničar. U konkurenciji su bili: “Robijaši”, “Horde zla”, “Lešinari”, “Ultrasi”, “Fukare”, “Škripari”, “Sila nebeska”, “Red Army”, “BHFanaticosi” i “Gerila”.

Tako je po uzoru na sve ostale evropske i svjetske zemlje, i BiH konačno dobila svog najboljeg fudbalera koji je ponio trofej „Idol nacije“.

Osim sportskog dijela, gala manifestacija je imala i zabavni dio koji je obilježila mostarska grupa “Zoster”, pjevač Adnan Jakupović, te Nedžad Brajić, jedan od najboljih svjetskih žonglera čije su bravura podigle na noge prisutne.

Voditelji su bili Milan Pavlović i Šejla Salihefendić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije