Muslimanski fudbaleri u Francuskoj ne mogu iftariti tokom utakmica, Savez najavio žestoke kazne
Nevjerovatna odluka Fudbalskog saveza Francuske kada se zna da je veliki broj muslimana u njihovoj ligi (Foto: EPA)

Nevjerovatno

Muslimanski fudbaleri u Francuskoj ne mogu iftariti tokom utakmica, Savez najavio žestoke kazne

M. Šljivak

Fudbalski savez Francuske (FFF) neće dozvoliti prekide utakmica tokom ramazana kako bi igrači iftarili. U veoma oštrom saopštenju oni su najavili čak i kazne za one koji pravila takmičenja ne budu poštovali.

Fudbaleri u Francuskoj koji poste mjesec ramazan neće imati mogućnost da iftare tokom utakmice. Francuski Savez je zabranio prekid utakmice da bi igrači prekinuli post i najavili su kazne za one koji njihova pravila ne poštuju.

Izuzetno žestoko saopštenje upućeno je iz Saveza. Oni smatraju da se zbog nečije vjere i posta ne treba prekidati utakmica.

"Dobili smo upite o potencijalnom prekidu utakmica zbog ramazanskog posta. Prekidi utakmica zbog ramazana ne poštuju odredbe Statuta Fudbalskog saveza Francuske. Naš cilj je da branimo temeljne vrijednosti i želimo spriječiti bilo kakvu diskriminaciju osoba posebno zbog određenih političkih i vjerskih uvjerenja", navodi se između ostalog u saopštenju Saveza i dodaje se:

"Fudbalski savez Francuske (FFF) čvrsto drži do svojih stavova i šalje upozorenje svima da će svako ko prekrši ove odredbe biti podvrgnut disciplinskom postupku uz podsjećanje da se u našim takmičenjima zabranjuje govor mržnje i objave vjerske ili političke prirode", poruka je koju su poslali.

Veliki broj fudbalera koji igraju u Francuskoj su muslimani i njima će sigurno najteže pasti odluka da ne mogu iftariti tokom utakmice, posebno jer su bez hrane i vode duži vremenski period.

Oglasi

U Francuskoj po određenim statistikama od 68 miliona stanovnika pet procenata čine muslimani, uglavnom ljudi koji su došli iz afričkih zemalja.

Za razliku od Francuza, muslimanski fudbaleri u Engleskoj su dobili mogućnost da iftare tokom utakmica.

Službena lica dobila su upute od nadležnih tijela da omoguće muslimanima da iftare tokom utakmica i u Premier ligi i ostalim takmičenjima na Ostrvu ćemo vidjeti kratke pauze.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Podsjetimo, u Engleskoj igra veliki broj muslimanskih fudbalera. Među njima su istinske zvijezde Mohamed Salah, Riyad Mahrez, N'Golo Kante...

Mnogo ih je više u Francuskoj gdje će imena poput Achrafa Hakimija, Aminea Harita, Cengiza Undera i mnogih drugih fudbalera morati da čekaju poluvrijeme ili kraj utakmice kako bi okončali post.

Top Komentari

Prazina
Hahahah pa naravno da ne može. Sad zamisli da Subotari promovirišu svoju vjeru i da traže da im se dozvoli da se utakmice nikada ne igraju subotom? Ili da katolici traže da imaju stol nasred terena u vrijeme oko Uskrsa pa da tucaju jaja? Ili da u vrijeme Kurban bajrama muslimani smiju da dovedu kurban na stadion i da legalno zakolju? Vjera je vjera, sport je sport. Hoćeš nećeš
6 2
Dano89
Kad su Francuzi bili ljudi... To uvijek smradovj bili ****m im francuze
4 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije