Savić je apsolutno otkriće na startu sezone: "Došao sam da dovršim što sam počeo"

Mladi veznjak Zrinjskog govorio za SportSport.ba

Savić je apsolutno otkriće na startu sezone: "Došao sam da dovršim što sam počeo" · Intervju

A. Čaušević

Zrinjski na startu sezone nikog nije ostavio ravnodušni. Plemići su odigrali tri odlične utakmice. Pobijeđeni su Sarajevo i Željezničar, dok je protiv Širokog Brijega bilo neriješeno.

U tri uvodne utakmice fantastičan je bio 20-godišnji Igor Savić koji se ljetos nakon dvije godine u GOŠK-u vratio tamo gdje je i napravio svoje prve fudbalske korake.

"Vratio sam se u Zrinjski, nadao sam se mjestu u ekipi, izborio sam to. Prve tri utakmice i ekipno i individualno mogu biti zadovoljan. Nema dizanja, svaka utakmica je novo dokazivanje", kazao je Savić na početku razgovora za SportSport.ba.

Prvijenac je stigao protiv Željezničara u trećem kolu. Publika se pod Bijeli brijeg vratila nakon 15 mjeseci, a sudbina je htjela da ih ih prvi obraduje upravo mladi Mostarac.

"Na otvaranju u Širokom sam imao priliku, bila je šansa i protiv Sarajeva, a najslađe je došlo pred svojom publikom u Mostaru. Značio je meni i ekipi, tako smo 'otvorili' Željezničar jer su se oni branili. Poslije toga je stigao drugi i treći gol i priveli smo susret kraju."

Mogao je zabiti gol i na Pecari u prvom kolu. Ali je Dario Miškić je u posljednjim minutama odbranio nemoguće-

Oglasi

"To je stvarno bila šansa, vidio sam loptu već u golu. Saigrači su me ohrabrili, trener isto tako. razmišljam tako da će biti promašaja, doći će nova šansa i vratit će se..."

Upravo derbi sa Širokobriježanima vidi kao najtežu utakmicu do sada. Naredni ispit je gostovanje Borcu.

"Prva u Širokom utakmica je bila najteža, tek smo izašli iz priprema, nova ekipa, nismo se baš skroz bili uigrali, a na Koševu i protiv Željezničara nam je bilo lakše, dominirali smo, postigli smo golove..."

"Borac je aktuelni prvak, odlična ekipa s dobrim individualcima. Loše su otvorili sezonu. Uvijek mogu proraditi, uzdrmala ih je Evropa i promjena trenera. Idemo igrati kao i do sada, bez pritiska, uzeti bodove koliko budemo mogli, mislim da je veći pritisak na njima."

Zrinjski je pravi primjer spoja mladosti i iskustva. U timu su ostali "starosjedioci" poput Nemanje Bilbije, Slobodan Jakovljevića i Damira Zlomislića.

Oglasi

"Oni su nositelji ove ekipe. Iznijeli su prošlu polusezonu. Nemanja, Slobo, Tičinović, Zlomislić... Stvarno su odlični momci, pomažu nam i u njih je uživanje igrati. Zlomislić i ja smo ista pozicija, da mi dosta savjeta, nekad radim i invidiualno, kapiteni nas dižu. Nama mlađim to dosta daje samopouzdanja."

Ističe da su mu dvije sezone u Prvoj ligi FBiH značajno pomogle da igrački napreduje.

"Odigrao sam dosta seniorskih utakmica, pomoglo mi je mnogo. Svakom mladom igraču mogu preporučiti da ide negdje na posubdu i kaljenje. Sada sam došao spreman i sa više samopouzdanja."

Kada je stigao poziv Zrinjskog da se vrati nije se previše dvoumio.

Bilo je poziva. Ali čim je došla ponuda Zrinjskog nije bilo previše razmišljanja. Ja sam iz Mostara, ponikao sam u ovom klubu. Imao sam želju da se vratim. Da dovršim što sam počeo, da se nametnem i da se pokažem pred publikom jer znamo svi šta Zrinjski znači Mostaru."

Oglasi

Protiv Željezničara je pretrčao 12.6 kilometara što je zaista impresivan podatak.

"Kada su poslali podatke u kilometraži bio sam iznenađen. U prve dvije utakmice sam pretrčao blizu 12, očekivao sam i protiv Željezničara da će biti 12, ali sam sam to nadmašio. Samo treba nastaviti dalje."

Već je položio vozački i vozi automobil. Kaže da je oduvijek bio vezan za fudbal.

"Od malena je bio fudbal. Krenuo sam šest ili sedam godina. To je bio prvi sport. Znamo svi da je fudbal nama dječacima prva zanimacija. Zavolio sam fudbal. Tako je ostalo i dan danas", govori Savić koji je i tokom omladinskih kategorija igrao na poziciji zadnjeg veznog."

Oglasi

Pitali smo ga ima li fudbalskog uzora i koji inostrani fudbalski klub simpatiše.

"Sigurno je da svi pratimo fudbal i evropske utakmice. Ne bih nikog izdvojio nekog igrača. Volim Barcelonu, sviđa mi se kako igraju. Sve nas je iznenadio odlazak Lea Messija. Sigurno je da i njemu treba novi izazov u karijeri i da se dokaže i u drugom klubu."

Kako provodi slobodno vrijeme?

"Treninzi su prioritet, to je posao. U slobodno vrijeme volim proštetati, popiti piće s prijateljima. Imam grupicu malih prijatelja, od srednje škole smo svi skupa. Nema tu ničeg posebno. Sve je ostalo isto.

Prijatelji ga stavljaju u svoj tim na SportSport.ba fantasy Premijer ligi. Nedavno je bio i kritikovan.

"Bilo je par prijatelja mi je govorilo poslije Širogog zašto nisam postigao gol...", kroz smijeh govori U21 reprezentativac BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj smo ga pitali da li je sebi odradio kratkoročne i dugoročne ciljeve.

"Ne bih žurio. Potpisao sam Zrinjskim na dvije godine i trenutni fokus mi je tu. Da što bolje odradim individualno i timski da postignemo dobre rezultate. Na meni je da radim, još sam mlad. Sigurno ako idem tim putem da rezultat neće izostati", rekao je Savić na kraju razgovora za SportSport.ba.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Realist
Bravo Malac, vrhunski odigro sve tri utakmice i definitivno do sad najbolji U-21 igrač u prvenstvu i stup naseg veznog reda.
6 4
Comandini
nepoznat
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi