Velež igra za historiju: Hoće li Rođeni "srušiti" Željezničar, Sarajevo i Zrinjski?
FOTO - EPA

Utakmica je u četvrtak

Velež igra za historiju: Hoće li Rođeni "srušiti" Željezničar, Sarajevo i Zrinjski?

A. Beganović

Još dva dana preostala su do revanš susreta 3. pretkola Konferencijeske lige između Veleža i Elfsborga.

Rođeni su u Švedskoj ostvarili povoljan rezultat (1:1), a u četvrtak će imari priliku da ispišu historiju bosanskohercegovačkog fudbala, odnosno da postanu prvi klub iz Bosne i Hercegovine, otkako je ona nezavisna, koji je u jednoj evropskoj sezoni uspio izbaciti tri protivnika.

Po tom pitanju trenutno su najuspješniji Sarajevo, Željezničar i Zrinjski. Pomenuti klubovi su u jednoj evropskoj sezoni uspjevali biti bolji od po dva protivnika s tim što je Sarajevo čak u pet sezona bilo bolje od po dva protivnika, a Željezničar i Zrinjski u dvije.

Međutim, to nije sve, odnosno pobjedom nad Elfsborgom izabranici Feđe Dudića bi osigurali još najmanje dvije evropske utakmice što znači da bi u jednoj sezoni odigrali osam.

Samo dva bosanskohercegovačka kluba mogu se pohvaliti tim uspjehom i to Sarajevo i Željezničar. Plavi s Grbavice su u sezoni 2002/2003 odigrali osam evropskih utakmica, a Bordo timu je to pošlo za rukom u sezoni 2007/2008.

Željezničar je u sezoni 2002/2003 u kvalifikacijama Lige prvaka bio bolji od Akranesa i Lillestroma, da bi ga na putu za grupnu fazu zaustavio Newcastle. No, Plavi su nakon ispadanja od engleske ekipe u Kupu UEFA odigrali dva meča sa Malagom, no nažalost, nisu prošli dalje.

S druge strane, Sarajevo je u sezoni 2007/2008 u kvalifikacijama za Ligu prvaka bilo bolje od Marsaxlokka i Genka, da bi u borbi za grupnu fazu izgubilo od kijevskog Dinama. Ipak, poraz od Dinama značio je i "prelazak" u Kup UEFA gdje je od Bordo tima bolja bila Basel.

Dakle, Željezničar i Sarajevo su u pomenutim sezonama odigrali osam evropskih utakmica s tim što su bili bolji od po dva kluba, dok Velež ima priliku da odigra najamnje osam mečeva i bude bolji od tri kluba.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Također, treba dodati da ova generacija Veleža ima priliku po broju odigranih evropskih utakmica izjednačiti se sa onom iz 1974/1975 koja je u tadašnjem Kupu UEFA stigla do četvrtfinala. Odigrala je tadašnja generacija osam utakmica i to protiv moskovskog Spartaka, Rapida iz Beča, Derby Countyja i Twentea.

Inače, najviše utakmica u jednoj evropskoj sezoni odigrala je generacija Željezničara iz sezone 1984/1985. Plavi su tada stigli do polufinala Kupa UEFA, nesretno su ispali od Videotona, a odigrali su deset evropskih mečeva. Bugarski Sliven, švicarski Sion, rumunska Universitatea i Dinamo iz Minska su tada polagali oružje pred izabranicima Ivice Osima.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Matic
TREBAMO BITI LJUDI A NE LICEMJERI I PISATI ISTINU O OVOJ VJESTACKOJ TVOREVINI. KAD NAM SMETAJU TUDJI TREBAMO KRIVITI I OVE BOZEMESACUVAJ ''NASE'' jer Takozvani fk velez je produkt sda koji nema nikakve veze sa fudbalom niti sportom uopsteno. Izmisljen je u najzaostalijem dijelu BiH i Balkana samo da bi koristio za sirenje netrpeljivosti i mrznje. I naravno magarad bez mozga koja podrzavaju tu vjestacku tvorevinu sluze politicarima za glasove na izborima.
5 47
block123
Momci su vec odradili ekstra posao , a u cetvrtak sta Bog dragi da , nek bolji pobjedi , nadamo se u ovom slucaju Velez
19 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi