Imaju tradiciju, mogu biti neugodni, ali nisu nepobjedivi

Izraelci ne propuštaju Eurobasket

Imaju tradiciju, mogu biti neugodni, ali nisu nepobjedivi

Podatak da se Izraelci nisu pojavili na Eurobasketu samo dva puta od 1959. godine dovoljno govori o ovoj selekciji. Bez obzira što su rijetko kada stizali na završne turnire kao kandidati za neki rezultat, Izraelci su tu.

Najbolji rezultat ostvarili su 1979. godine u Torinu kada su poraženi u finalu od Sovjetskog Saveza 76:98. U toj reprezentaciji igrali su Mickey Berkowitz, Lou Silver, Motti Aroesti, Shuki Schwartz, selektor je bio Ralph Klein. Posljednji solidniji rezultat, Izraelci su napravili 2003. godine u Švedskoj kada su završili kao sedmi.

Posljednji kvalifikacijski ciklus, Izraelci su otvorili i zatvorili porazom, ali su ipak završili kao prvi ispred Holandije, Crne Gore i Bugarske. Oba poraza su upisana na domaćem parketu, od Crne Gore i Bugarske.
Omri Casspi je vodio ekipu uz prosjek od 19 poena i 7.2 skoka po utakmici s tim da nije igrao posljednju kontra Bugarske. Kompletna ekipa je ubacivala 81.2 poena uz prosječno 32.3 skoka po utakmici.

Uz Casspia tu su bili Yotam Halperin, Lior Eliyahu, provjerena imena, ali i Yaniv Green, Guy Pnini, Gal Mekel ali i igrač UNICS-a D'or Fisher. Selektor reprezentacije je Erez Edelstein koji je 2009. godine bio asistent Zvi Sherfu. Nisu selekcija koja forsira tvrdu odbranu, ali mogu biti jako neugodni. Pogotovo ako šut bude slušao. Ono što je najvažnije, nisu nepobjedivi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.