Irci imaju svoj plan za nastavak, sve počinje probnim turnirom

Igraće četiri tima koja su osigurala "Evropu"

Irci imaju svoj plan za nastavak, sve počinje probnim turnirom

Sve više i više evropskih zemalja objavljuje konkretne planove za povratak/nastavak svojih fudbalskih takmičenja prekinutih pandemijom novog koronavirusa.

Lider "pokreta" povratka fudbala je svakako Njemačka, čija se Bundesliga zvanično nastavlja danas. Međutim, i mnogi drugi ozbiljno rade na planovima za nastavak takmičenja. Kako oni veći, tako i oni nešto manji.

I Irci su napravili plan za povratak i to poprilično jedinstven. Naime, organizacija irskih liga, League od Ireland, planira prvo održati probni turnir u kojem će učestvovati ekipe koje su se plasirale u narednu sezonu evropskih takmičenja (Dundalk, Shamrock Rovers, Bohemians, Derry City). Naravno, svi timovi iz Irske idu u kvalifikacije (šampion za LP, preostala tri za LE).

Turnir bi trebao pokazati da li svi protokoli funkcionišu, a ukoliko sve bude teklo po planu, nastavit će se i ligaška takmičenja (fokus je kao i svugdje na elitnom rangu).

Kada je nastavak takmičenja u pitanju, cilja se na polovinu jula.

Ipak, treba istaći da iz vlade stižu preporuke da timovi ne počinju sa treninzima od ponedjeljka kada su najavljena popuštanja mjera u Irskoj, već da još pričekaju. Datum na koji se cilja za "pilot program", probni turnir, je osmi juni.

Inače, u Irskoj je fudbalska sezona "smještena" u jednu kalendarsku godinu i uglavnom se igra od februara do kraja otkobra.

Sezona 2020. je počela polovinom februara, a zbog pandemije novog koronavirusa je prekinuta nakon što su timovi odigrali tek po četiri ili pet utakmica.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi