Irfan Peljto nije na "crnoj listi" Komiteta za sudije i suđenje
ARHIVA - Peljto sa pomoćnicima uoči početka susreta finala Kupa Bosne i Hercegovine

U prvih sedam kola trebao suditi četiri meča

Irfan Peljto nije na "crnoj listi" Komiteta za sudije i suđenje

Adnan Beganović

U posljednje vrijeme spočitava se Komitetu za sudije i suđenje da "ignoriše" Irfana Peljtu, no brojke govore drugačije, odnosno dosadašnje delegiranje službenih lica demantira takve navode.

Na premijerligaškim terenima danas je dan pauze, a već sutra se igra zaostali susret 1. kola između Slobode i aktuelnog bosanskohercegovačkog prvaka Zrinjskog.

A, za vikend su na rasporedu utakmice 10. kola Premijer lige i uskoro bi trebala biti objavljena službena lica za pomenute mečeve.

Nažalost, upravo službenim licima, odnosno djeliocima pravde sa premijerligaškim terena se u bosanskohercegovačkoj javnosti se mnogo poklanja pažnje, pogotovo uoči i nakon derbi susreta.

A, ime Irfana Peljte, najboljeg bosanskohercegovačkog sudije često je u žiži interesovanja, a kako je u dosadašnjem dijelu sezone na dva meča bio glavni sudija, postavlja se pitanje zbog čega je to tako?

Na prvu možemo pomisliti da se Peljto nalazi na nekoj "crnoj listi" Komiteta za sudije ili pak da je zbog lošeg suđenje, odnosno slabe ocjene, stavljen na hlađenje.

Oglasi

No, informacije do kojih je došao SportSport.ba govore da nije tako. Najbolji bosansohercegovački sudija je u dosadašnjem toku prvenstva dijelio pravdu na dva meča (Igman - Široki Brijeg 1. kolo i Velež - Željezničar 4. kolo), a delegiran je i za odgođeni susret 5. kola između Širokog Brijega i Zrinjskog.

Dakle, u prvih pet kola Peljto je delegiran na tri meča, a pravdu je trebao djeliti i na najvećem bosanskohercegovačkom derbiju, onom između Željezničara i Sarajeva.

Upravo je Peljto bio izbor Komiteta za suđenje i sudije, što je u krajnjem slučaju i najlogičniji izbor, no kako SportSport.ba saznaje, par dana uoči delegiranja obavijestio je, odnosno zamolio nadležne, da ga oslobode obaveza u 7. kolu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Naveo je Peljto u dopisu da određeni privatni problemi iz bliske prošlosti mogu uticati na njegov fokus te da mu je potreban psihički odmor pa da zbog toga članove Komiteta moli da ga se "preskoči" u delegiranju za 7. kolo.

Može se reći i da je ovaj njegov potez odgovoran jer kao i ostali akteri meča i sudije moraju biti sto posto fokusirane za posao, no s druge strane ne može se spočitavati Komitetu za sudije i suđenje da ignorišu Peljtu jer u prvih sedam kola nijedan sudija nije bio planiran da dijeli pravdu na četiri meča.

Top Komentari

Chico
E moj sportsport... Irfan Peljto zbog svog kvaliteta treba da sudi svako kolo, a ne da ga se poredi sa Gigovicem, Bilbijom, Mujicen, Petrovicem i slicnim pa da se nrani kriminalni savez rijecima - nije niko bi planiran da sudi 4 puta u 7 kola. Zato su Gigovic i Kazlagic strateski isplanirani da ulete kad Picinoj prčiji zagusti
2 0
denimen9
Jedna od hiljadu teorija zavjere u našem fudbalu.
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi