Istina o otkazu: Gdje je Vaha griješio i ko mu je okrenuo leđa?
Ne postoji kompetentnija osoba za komentarisanje cjelokupne situacije od Akire Nishina, koji je otkrio mnoge detalje otkaza.

Neslavan kraj za bh. stručnjaka u Japanu

Istina o otkazu: Gdje je Vaha griješio i ko mu je okrenuo leđa?

Fudbalsku javnost u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko dana iznenadila vijest da je Vahid Halilhodžić dobio otkaz u Japanu, samo dva mjeseca uoči početka Svjetskog prvenstva u Rusiji na koje je i odveo popularne Samuraje.

Nije vijest o Vahinoj smjeni izazvala čuđenje samo u našoj zemlji, naprotiv. Bilo je to veliko iznenađenje i za Japance, pogotovo one nešto manje upućene navijače ove selekcije koji su bili sigurni da će ih upravo bh. trener predvoditi u Rusiji. Na kraju krajeva, otkaz nije očekivao ni sam Halilhodžić, koji je u eksluzivnom razgovoru za SportSport.ba poručio da je to bilo posljednje što je očekivao u ovom trenutku.

Halilhodžićev nasljednik na klupi Japana je čovjek koji je prethodne dvije godine radio kao tehnički direktor Fudbalskog saveza Japana (JFA), 63-godišnji Akira Nishino, kojem je iznenada pripala čast da vodi A selekciju Samuraja, nakon što je početkom trenerske karijere bio selektor U-20 i U-23 selekcije ove zemlje.

Ne postoji kompetentnija osoba za komentarisanje cjelokupne situacije oko Vahida Halilhodžića koja se, barem do danas, činila vrlo konfuznom. Ipak, najzad je istina isplivala na površinu i postalo je jasno da su ključnu ulogu u tome imali - fudbaleri.

"U momentu kada je odlučeno da Halilhodžić dobije otkaz, želio sam ga podržati, kao što sam ga oduvijek i podržavao. Međutim, istovremeno sam šire sagledao situaciju. Razmišljao sam o tome kako unaprijediti tim i poboljšati stvari unutar ekipe uoči Svjetskog prvenstva, koje nam je jako važno. Priznajem da sam u momentu bio i veoma zbunjen zbog otkaza Halilhodžiću, ali sam shvatio da je zbog igrača to najbolji potez", započeo je Nishino, koji je potom nastavio:

"Osjetio sam da raste jaz između trenera i fudbalera i da ga je teško popraviti. Halilhodžić je pred igrače postavljao neke zahtjeve koji oni nisu mogli ispuniti. Bilo je tu i problema u međusobnoj komunikaciji...".

Pobuna u svlačionici

Japanskim reprezentativcima se nije dopadao nešto defanzivniji stil fudbala koji je Halilhodžić gajio, pa je Nishino već na predstavljanju najavio promjene.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Igrači su smatrali da su zbog njega igrali previše defanzivno, a tako nisu ni željeli, ni znali. Zato ću težiti tome da se vratimo ofanzivnom fudbalu, da igramo napadački i borbeno. Probat ćemo promijeniti te stvari već na prijateljskim utakmicama koje nam predstoje do Mundijala".

Akira Nishino će do početka Svjetskog prvenstva u Rusiji imati tri provjere, prvu protiv Gane krajem maja, a vrijedi naglasiti da je Vahid Halilhodžić otkaz dobio upravo nakon loših izdanja njegovog tima na prijateljskim utakmicama protiv Malija (1:1) i Ukrajine (1:2) odigranim u martu.

Top Komentari

Mesa.Sabanadzovic
Nije im dao da poste za ramazan
4 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi