Bolna sudbina fudbalske velesile: Večeras igraju zato što moraju, niko ne želi da ih gleda

Zainteresovanost nikakva

Bolna sudbina fudbalske velesile: Večeras igraju zato što moraju, niko ne želi da ih gleda

A. Čaušević

Svjetsko prvenstvo je pred vratima. U naredne četiri sedmice ljubitelji fudbala će moći da uživaju u čarolijama u Kataru. Istina, tamo neće biti nekih od najboljih reprezentacija i igrača svijeta što zbog svoje krivice, što zbog povreda. 

Nedjelja će biti zapamćena kao jedan od najtužnijih dana u historiji fudbalske velesile koja je osvajala svjetska i evropska prvenstvo po nekoliko puta te iznjedria neke od najboljih igrača u historiji.

Iako je osvojeno Evropsko prvenstvo moglo značiti renesansni period, hladan tuš i veliki šok je stigao prvo u kvalifikacijama, a zatim u baražu. Italijani su ostali bez svog drugog uzastopnog Mundijala.

Selekcija koja je kroz prošlost bila četiri puta na tronu, posljednji put 2006. godine ponovo neće igrati na najvažnijoj fudbalskoj smotri. Upravo iz tog razloga naredne četiri sedmice na Apeninima će biti itekako bolne.

Bit će bolna i nedjelja jer će Azzurri igrati utakmicu koju zapravo i ne žele igrati. Radit će to što moraju. U noći kada se otvara Mundijal Italija će gostovati Austriji.

Susret će se igrati na Ernst Happel stadionu, zainteresovanost je nikakva, prodato je tek nekoliko hiljada ulaznica od mogućih 50 hiljada koliki je kapacite.

Oglasi

"Svjetsko prvenstvo? Sigurno da će nam biti teško do sredine decembra. Moj favorit je Argentina, kada su igrali protiv nas bili su dobri", kazao je selekor Roberto Mancini u najavi susreta sa Austrijom.

"Ali besmisleno je o svemu tome pričati, snagu smo pokazali u Ligi nacija kada smo završili prvi u grupi koja nije bila laka", dodao je iskusni stručnjak.

Klima među Azzurrima je neprijatna, osjeti se razočarenje i tugu. Svi jedva čekaju da obave večerašnji zadatak, isključivo što moraju.

Da bi ublažili bol, tražili su da se utakmica igra dan ranije. Na to su pristali i Austrijanci, ali je državna tv kuća RAI koja ima pravo prijenosa to odbila zbog programske sheme.

Italija ima dosta fanova i na ovim prostorima zbog navijačke povezanosti sa klubovima iz Serije A pa su mnogi složni reći da će Mundijalu definitivno nedostajati čuvena italijanska karizma.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi