Italijanski ministar: Serie A se najvjerovatnije neće nastaviti
EPA

"Planirajte iduću sezonu"

Italijanski ministar: Serie A se najvjerovatnije neće nastaviti

Od nastavka sezone u Serie A najvjerovatnije neće biti ništa.

Nakon što je samo prije nekoliko dana premijer Giuseppe Conte govorio o mogućnosti povratka na teren i popuštanjem mjera, slavlju među Italijanima brzo je došao kraj.

Ministar sporta Italije Vincenzo Spadafora, koji je bio najviše optimističan tokom čitavog vremena trajanja prekida prvenstva, tvrdi kako su sve bliže francuskom scenariju i da se liga vjerovatno neće nastaviti.

"Hoće li se i kada nastaviti Serie A? Ako želimo da suzbijemo bilo kakav rizik od širenja koronavirusa, trebamo slijediti primjere Nizozemske i Francuske. Iskreno, takav scenarij je i kod nas sve bliži. Što se tiče povratka sportaša treninzima, tu nema toliko problema, ali igranje takmičarskih utakmica, prvenstava to je već nešto potpuno drugačije i daleko rizičnije. Da sam na mjestu predsjednika klubova, počeo bih razmišljati o idućoj sezoni. Odluka koju je donijela Francuska mogla bi usmjeriti Italiju i ostale evropske zemlje da naprave isto. Čitajući izjave, čini mi se da je većina predsjednika klubova Serie A sklona tome da se prekinuta sezona završi", kaže Spadafora.

Na tome nije stao.

"Činjenica je da fudbal donosi ogroman novac cijelom sportu, našoj ekonomiji, ali ako se ne mogu stvoriti uslovi da bude siguran za sve njegove učesnike, nećemo imati izbora. Zato pozivam čelnike italijanskog fudbala da razmisle o planu B", istakao je Spadafora.

Vlada Italije dozvolila je treninge sportašima koji se takmiče u invidualnim sportovima, dok oni timski, uključuju i fudbal, moraju pričekati barem do 18. maja.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Najkasnije u roku od tri dana ćemo saznati hoće li se 18. maja moći trenirati. Nema sumnje da će se, ako se prvenstvo nastavi, utakmice igrati iza zatvorenih vrata. To je sto posto", poručio je Spadafora.

Prvenstvo u Italiji je, podsjetimo, zaustavljeno 9. marta zbog virusa koji je odnio više od 27.000 života u zemlji.

Top Komentari

Edin Merlin
Tako je i najrealnije !
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi