Italija - Veliki fudbalski prijatelj Bosne i Hercegovine
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u junu po šesti put u historiji igra protiv Italije i traži drugu pobjedu.

Ponovo igramo protiv njih

Italija - Veliki fudbalski prijatelj Bosne i Hercegovine

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovina u junu će igrati prijateljsku utakmicu protiv Italije. Dogovoren je termin (8. juni) i lokacija (Empoli), a biti će to druga prijateljska i ukupno šesta utakmica Bosne i Hercegovine protiv Italije koja nam je veliki fudbalski prijatelj.

Nacija ne zaboravlja šta je bilo krajem 20. vijeka. Naša reprezentacija je tada igrala petu zvaničnu utakmicu u svojoj historiji. U novembru 1996. godine Koševo je bilo krcato, a Italija, tadašnji svjetski prvak, pristala je da dođe odigrati prijateljsku utakmicu u zemlju koja je tek izašla iz rata i koja je tek oformila reprezentaciju.

Zvijezde kao što su Paolo Maldini, Demetrio Albertini, Gianfranco Zola, Enrico Chiesa i drugi igrali su tada na Koševu i Bosna i Hercegovina je slavila pobjedu 2:1, svoju prvu u historiji i to baš protiv prvaka svijeta.

Hasan Salihamidžić je pogodio za 1:0 u 5. minuti, u 10. je izjednačio Chiesa, Dedić je zatim odlično branio, da bi Bolić donio novu erupciju oduševljenja u 43. minuti i postavio konačnih 2:1.

Kvalifikacije za EURO 2020., pa Liga nacija

Na novi susret s Italijom čekalo se preko 20 godina. Bio je 11. juni 2019. godine kada smo se s njima sastali u Torinu na stadionu Juventusa. Ponovo smo pokazali zube i bili pred remijem, ako ne i pobjedom, no izvukla se Italija u tom kvalifikacionom meču za EURO 2020. i slavila 2:1.

Vodili smo s 0:1 pogotkom Edina Džeke na poluvremenu, da bi u drugom poluvremenu na otvaranju za 1:1 pogodio Insigne, a pred kraj i Verratti.

Oglasi

U novembru iste godine Italija je gostovala na Bilinom polju. Bilo je već jasno da nemamo šansi za direktan plasman na EURO i Italija je slavila rezultatom 0:3.

Nova dva duela protiv selekcije s Apenina 2020. godine. Bio je debi Dušana Bajevića na klupi naše selekcije. Igrali smo u Firenci prvo kolo A divizije Lige nacija i remizirali 1:1.

Ponovo smo ispustili pobjedu. Edin Džeko je doveo našu selekciju u vodstvo, ali kasnije primamo nesretan gol, no osvajamo bod protiv uvijek moćne Italije.

I ponovo sličan scenario na kraju godine. Bilo je jasno da ispadamo u B diviziju, a Italija je u posljednjem kolu gostovala na Grbavici i slavila rutinski s 0:2.

Sada igramo novi meč protiv Italije. Biti će to, dakle, 8. juna, šest dana prije početka Evropskog prvenstva u Njemačkoj. Slavili smo protiv njih kada su bili svjetski prvaci, pa zašto ne i sada kada su evropski? 

Međutim, mnogo bitnije od rezultata na toj utakmici je da to i nama bude generalka pred nastup na Evropskom prvenstvu, a ne samo Italiji koja će braniti titulu. 

Top Komentari

USABIH
1994 Brazil je bio prvak svijeta, pobjedili Italiju na panele...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije