Prošao je agoniju, očaj i šta sve ne, a sada je na muke stavio Dalića! Velika žrtva će biti Perišić?

Igrač koji proživljava renesansu djeluje sjajno

Prošao je agoniju, očaj i šta sve ne, a sada je na muke stavio Dalića! Velika žrtva će biti Perišić?

A. Čaušević

Osvajanjem turnira u Egiptu Hrvatska je najavila da će igrati zapaženu rolu na Evropskom prvenstvu uz to Zlatko Dalić je završio na slatkim mukama, a u posebnu dilemu ga je stavio sjajni fudbaler koji je posljednjih mjeseci doživljava pravu renesansu.

Hrvatska će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi smrti. Rivali kao što su Italija, Španija i Albanija su jasan znak da Dalić u Njemačku mora voditi ono najbolje što ima u datom trenutku i da nema previše prostora za egzibicije.

Upravo je turnir u Egiptu selektor Vatrenih iskoristio da proširi vidike te da riješi dileme oko nekih fudbalera. Nikola Vlašić pa i Josip Stanišić su položili testove i sigurno bi trebali biti na listi putnika.

Međutim, tokom mečeva protiv Tunisa i Egipta eksplodirao je jedan drugi čovjek. Sjajni fudbaler koji je konačno pronašao svoj spokoj i počeo je da briljira. Riječ je o Marku Pjaci.

Aktuelni direktor Intera Giuseppe Marotta dok je bio u Juventusu je uvijek tri puta mjerio, a jednom sjekao. Tako je za Pjacu prije osam godina izdvojio čak 30 miliona eura. To sve govori kakav je Hrvat fudbalski biser.

Uslijedile su godine patnje, agonije, očaja... Bilo koji je termin prikladan. Razlog su brojne povrede. Sve je krenulo po zlu u martu 2017. godine. U Juventusu poslije toga nije imao više mjesta i redovno bi završavao na posudbama.

Oglasi

Mijenjao je Zagrepčanin klubove po Italiji, bio je u Njemačkoj i Belgiji, a prošlo ljeta je stigao u Rijeku te doslovno oživio svoju karijeru. Sa pet golova i četiri asistencije sada se vratio i u reprezentaciju.

Marko Pjaca se ozbiljno nametnuo da dobije poziv za Euro; Foto: Matija Habljak/Pixsell

Dalić mu je ukazao novu šansu nije pogriješio. Dugogodišnji selektor Vatrenih jako vjeruje Pjaci, vodio ga je i u Rusiju gdje je osvojio bronzu 2018. godine. Sada je ponovo odlučio da mu ukaže priliku.

Priliku koju je čekao pet i pol godina Pjaca je maksimalno iskoristio i već sada na neki način učinio da se u tolikoj mjeri priziva povratak Ivana Perišića kao što je to bio slučaj do sada.

Perišić je trebao biti jedan od glavnih uzdanica na Euru, međutim Pjaca je donio brzinu, okomitost, prodornost, sve ono što se traži od jednog modernog krila i Perišića je bacio u drugi plan.

Oglasi

S obzirom da je igrača Hajduka zvao na okupljanje i kad je povrijeđen za očekivati je da se 35-godišnjak nađe i na listi putnika za Njemačku, ali nakon testova u Egiptu više ne može biti siguran i svoje mjesto na terenu.

Pjaci je "tek" 28, nalazi se u najboljim fudbalskim godinama i velika smotra poput Evropskog prvenstva je nova prilika da se otisne u Ligu petica. Tome se možda raduju i u Rijeci jer bi zaradili milione.

Osvajanje prvog trofeja sa Hrvatskom Pjaci može biti samo motiv više da nastavi briljirati u ostatku sezone. Ako je neko zaslužio i da ga konačno pogleda fortuna to je definitivno ovaj sjajni krilni fudbaler.

Hrvatska će pred Evropsko prvenstvo igrati utakmice protiv Sjeverne Makedonije i Portugala. Duel sa Makedoncima u Rijeci bi trebao biti odlučujući za završni Dalićev konačni spisak.

Podsjećanja radi, svi učesnici su spisak prijavljenih igrača za turnir dužni dostaviti do ponoći 7. juna. Hrvati Euro otvaraju 15. juna protiv Španije u Berlinu, zatim slijede dueli sa Albanijom u Hamburgu i Italijom u Leipzigu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi