Umro Ivica Osim!

Umro Ivica Osim! · Udarna vijest

E. Škorić

Legendarni Ivica Osim umro je danas u 81. godini.

Osim, bivši igrač i trener te najveća legenda Željezničara, preminuo je jutros u 10:00 sati u austrijskom Grazu, u kojem je živio posljednjih godina.

Rođen je u Sarajevu 1941. godine. Odrastao je na Grbavici gdje je počeo da trenira nogomet, a za prvi tim je zaigrao u sezoni 1959/60. 11 godina nastupao je za Plave i odigrao je 250 zvaničnih mečeva te postigao 75 golova.

Otišao je 1970. u Francusku i igrao je za Strasbourg, Sedan i Valenciennes. Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je 16 utakmica i dao osam golova, a kasnije je bio uspješan kao selektor Jugoslavije.

Kao trener se proslavio na klupi Željezničara, vodio još Partizan, Panathinaikos, Sturm, JEF United, te je na kraju karijere vodio Japan. Predvodeći austrijski Sturm ostvario je najveće uspjehe ovog kluba u historiji, a proglašen je i za najboljeg trenera ovog kluba u historiji. 

U Japanu je za kratko vrijeme ostavio neizbrisiv trag i stekao je status legende. Japanci ga nikad nisu zaboravili, a 2016. godine na svečanoj ceremoniji od japanske vlade je u sklopu carskog nagađivanja dobio Orden izlazećeg sunca, a ova nagrada dodjeluje se kao priznanje za doprinos razvoja fudbala u Japanu i promociju međusobnog razumijevanja između Japana i Bosne i Hercegovine.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Japanci su pisali i knjige posvećene Osimu, a knjiga pod nazivom "Riječi Osima" u kojoj su bili napisani njegovi citati prodana je za kratko vrijeme u više od 400.000 primjeraka i bila je bestseller u Japanu.

Prije 15 godina doživio je moždani udar. Godine 2011. FIFA ga je postavila na čelo Komiteta za normalizaciju Nogometnog saveza BiH i zajedno sa svojim timom spasio je bh. fudbal koji je bio suspendovan od FIFA- i EUFA-e. Smatra se jednim od najvažnijih ličnosti u historiji bh. nogometa i njegov odlazak biće nenadoknadiv gubitak kako za bh. fudbal, tako i za sve one koji su poznavali popularnog Švabu.

Redakcija portala SportSport.ba porodici Osim izražava iskreno saučešće.

Oglasi