Godišnjica pobjede bolnije od svih poraza

Najtužniji dan u historiji FK Željezničar

Godišnjica pobjede bolnije od svih poraza

A. Čaušević

Na današnji dan prije 36 godina zablježen je najveći poraz za bh. fudbal, barem onaj klupski. Željezničar su 24. aprila 1985. godine minute dijelile od finala Kupa UEFA i okršaja sa slavnim Real Madridom.

Željezničar Ivice Osima je u revanš meču polufinala tada izuzetno jakog takmičenja dočekao Videoton, pobijedio s 2:1, ali i ispao.

Plavi su redom izbacivali bugarski Sliven, švicarski Sion, rumunsku Universitatea Craiovu te Dinamo Misk koji je tada predstavljao danas nepostojeći SSSR.

Događaji s Grbavice se definitivno mogu smatrati najtužnijim danom u bogatoj tradiciji FK Željezničar, barem u sportskom smislu.

O tom susretu, dešavanjima na terenu, atmosferi na tribinama se još uvijek prepričava. Nešto što će se teško ponoviti u bliskoj, a vrlo vjerovatno i dalekoj budućnosti.

U prvom susretu igranom u Sekešfehervaru mađarski tim je slavio s 3:1, a revanš susret je u popularnu Dolinu ćupova privukao 25.000 ljubitelja "bubamare".

Oglasi

Predvođeni legendarnim Ivicom Osimom Plavi su dominirali, redale su se šansa za šansom, golovima Edina Bahtića i Mehmeda Baždarevića stigli su do toliko željenog rezultata. Niko nije ni slutio na tragičan kraj.

Imao je Željo prilika da stigne i do trećeg gola te tako potvrdi prolazak, ali je jedan pokušaj Bahtića odbrana Videotona zaustavila na čudesan način. U 87. minuti uslijedio je potpuni muk. Šok i nevjerica. Čuveni Czuhay je sretno zabio za 2:1 i tako Videoton odveo u finale.

Osimov izraz lica i ruka na glavi je i dan danas urezana u sjećanje mnogim navijačima Plavih, ali ako je neka satisfakcija za pristalice Željezničara plasman u polufinale Kupa UEFA je i dalje najveći uspjeh bh. klupskog fudbala.

Mađari koji su u četvrtfinalu izbacili Manchester United boljim izvođenjem penala su u finalu izgubili od Reala sa ukupnih 1:3.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Gledajući iz trenutne perspektive bh. klubovi o takvom uspjehu mogu samo sanjati. BiH je uz Crnu Goru jedina zemlja iz regiona koja još uvijek nije imala niti jednog predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka ili Evropa lige.

Od sljedeće sezone kreće Konferencijska liga gdje će nastupati uglavom timovi koji su daleko od evropskog vrha pa su šanse bh. ekipama koliko toliko povećane da završe u nekoj od grupnih faza UEFA-inih takmičenja.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Sarbit2019
Hit knjiga Mitovi i Bajke familije OSIM.Specijalno izdanje ŠBB..šta bi bilo kad bi bilo.Postoji li ovaj Videoton jos uvijek ?
4 14
Nele.
Dok se neki ponose pretkolima mi igrali polufinale. Al tesko je to objasnit glupanima koji ni u to nevjeruju. Il za njih fudbalska istorija postoji 5 godina.
9 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti