Iz čije perspektive je Željo najtrofejniji klub u BiH?
Željo je posljednju titulu osvojio 2013. ali oni što između Misimovića i Osima inkliniraju ovome prvome dvojako doživljavaju i nju i ostale titule osvojene s Osimom

Koju logiku slijedi trenutna Uprava

Iz čije perspektive je Željo najtrofejniji klub u BiH? · Komentar

Pojavio se urnebasan GIF, video animacija s Duškom Dugouškom i Patkom Dačom. Jedan forsira Senada Misimovića, predsjednika najtrofejnijeg fudbalskog kluba u državi, a drugi Amara Osima čovjeka koji je od šest Željinih titula u Bosni i Hercegovini osvojio pet.

Rivalstvo između njih dvojice, izrežirano u Zvorničkoj 27, preraslo je u grbavičku tragikomediju, a za sve to vrijeme otkako je započelo, pa do danas Željezničar kontinuirano posrće na "sportskom" planu (kao da je osnovna škola pa ima više predmeta i iz svih je Željo uspješan ali nije iz tjelesnog odgoja. Svi pametni, inteligentni, ali ne ide im fizičko).

Za sve to vrijeme potpuno su zanemareni oni istinski ljubitelji plave boje, ljudi neopterećeni ljudskim animozitetima, trvorom i ko je kome ostao dužan. I ovaj tekst zaista se ne namjerava baviti ciframa, niti kako je došlo do toga da se nekome duguje, kome se duguje i kako je moguće naplatiti dug.

Vrijeđanje inteligencije

Iz pozicije novinara-komentatora bilo bi malo pretenciozno imitirati/izigravati ekonomskog i pravnog stručnjaka, no iz pozicije djelomičnog poznavaoca logike u kombinaciji sa znanjem iz Teorije spoznaje, nemoguće je ne primjetiti jednu stvar koja zaista žulja, da ne kažemo vrijeđa pomalo inteligenciju.

Današnja "upravljačka struktura" Željezničara (vole u ovoj upravi nešto te teške riječi - struktura, proces, segment...) nastupa iz pozicije najtrofejnijeg fudbalskog kluba u državi. Puna su joj usta i najveći adut leži u toj matematičkoj činjenici - najtrofejniji klub u BiH.

Nije nevažno. Mnoge ugovore, sponzorske aranžamane, lakše ćete realizirati kada ste trofejniji od svih ostalih. Željezničar je brend, između ostalog i zbog svoje trofejne historije, ako ništa onda u bh. okvirima.

Nastupati iz te pozicije i dičiti se znači prihvatati nasljedstvo i to je apsolutno legitimno, štaviše neophodno i jedino razumski prihvatljivo.

No šta se sada dešava?

Kako su rezultati lošiji tako u žižu dospije animozitet između Misimovića i Osima. Zašto baš Osima pitanje je na koje u Zvorničkoj 27 sasvim sigurno nemaju odgovor. Opet se potencira ko je Želji više valjao, bez da se pokuša pronaći rješenje za dobrobit onih koji svoje živce istrgaše, a nikakvog opipljivog interesa osim emotivnog nemaju.

I onda dođemo do toga da strana koja postaje sve omraženija među navijačama (dojučer su imali transparentnu većinsku podršku), vladajuća dakle struktura, na svaki mogući način pokušava diskreditirati Amara Osima, koji figurira kao personifikacija Željinih uspjeha.

Probiranje činjenica

Titule koje je Željo osvojio (ne sve, kako će to reći Zoran Samardžija) su kupljene, osvojene nečasnim radnjama, a saradnja između Misimovića i Osima nemoguća je jer "Misimović ima viziju, radi transparentno i pošten je".

Slijedi "logički silogizam" (zaključak iz dvije premise, ako su one tačne): Ako je Misimović sve ovakav, a saradnja nemoguća, to znači da Osim nema viziju, netransparentan je i šta sve ne.

Probisvjet jedan koji je "nečasnim radnjama", bez trunke znanja o fudbalu i kretanjima u bh. fudbalu, gdje je kakav teren, koji je rezervni bek posljednjeplasirane ekipe, s kakvim ko loptama igra... osvojio pet titula prvaka u dva mandata i još nekoliko trofeja besmislenog Kupa.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

(To je onda zaista bilo mnogo novca da se sve te titule kupe, jer je Željo tada bio prepun kloceva koji se nisu znali dodati, ali eto i takve bedevije nekako nisu uspjeli natamburati Malaga, Lillestom, Anorthosis, Sherif Tiraspol... sve ekipe približnog nekvaliteta.)

Dičiš se titulama i pokušavaš iz tog podatka izvući benefite, a preko poltrona poručuješ da su kupljene i nepošteno osvojene (što prema nekoj logici znači da ih se odričeš?). Potpuno nejasno, pa čak možda i licemjerno. Ne znamo mi. Svi sve znaju, ali mi ne znamo.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Muyaga
Yebote napišem da nije ni naslov ispravno napisao i onda mi obriše levat hahahaha a popravi naslov
95 3
casimiro
Puna podrska Misimovicu!Poslije njega ce nesto ostati,poslije Amara ostali dugovi i korov na stadionu!
55 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi