Iz HNS-a poručuju: Nećemo praviti dramu oko Šimunovića

Stoper Celtica izabrao BiH

Iz HNS-a poručuju: Nećemo praviti dramu oko Šimunovića

Stoper Celtica Jozo Šimunović, koji je prošao sve omladinske selekcije Hrvatske, odlučio je zaigrati za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Ovaj 22-godišnji Zagrepčanin je već razgovarao sa čelnicima Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i selektorom Mehmedom Baždarevićem, a sve što je potrebno da bi debitovao za Zmajeve jeste promjena sportskog državljanstva.

O 'slučaju Šimunović' je za printano izdanje Sportskih novosti govorio izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović, koji je poručio da odluku mladog stopera treba poštovati.

“Znamo za njegovu odluku. Obavili smo razgovore sa njegovim roditeljima, razgovarali smo i sa NSBiH. Korenspodencija je trajala, ali Šimunović je odlučio da igra za BiH. Nije bilo načina da se nagovori da promijeni odluku. Ne vidi se u perspektivi reprezentacije Hrvatske i to je to. Nećemo sada praviti dramu oko toga”, rekao je Vrbanović, te dodao da je za Hrvatsku veća šteta što je ostala bez Ademija:

“Izbor je bio njegov. Ako se odlučio igrati za BiH, ok, ja se ne želim miješati u odluke selektora, je li trebao biti pozvan ili ne. Šimunović je dobar fudbaler, ali za mene je veća tragedija Arijan Ademi. Onaj pravi Ademi sigurno ima mjesta u reprezentaciji Hrvatske. Ako Šimunoviću reprezentacija Hrvatske nije izazov, nemamo šta dalje pričati”.

Ko je Jozo Šimunović?

Jozo Šimunović je 22-godišnji defanzivni fudbaler koji je rođen u Zagrebu, ali koji vuče porijeklo iz Bosne i Hercegovine s obzirom da njegovi roditelji dolaze iz naše zemlje. U prošlosti je igrao za sve omladinske selekcije Hrvatske (od U-14 do U-21), ali zanimljivo je da nikada nije zaigrao za A reprezentaciju naših zapadnih susjeda iako su mnogi mišljenja da je kvalitetom davno zaslužio Čačićev poziv. Šimunović je u centar pažnje došao na ljeto 2015. godine kada je napravio veliki transfer iz Dinama u Celtic vrijedan 7,5 miliona eura, a od tada do danas je više puta bio na meti brojnih klubova iz Engleske i nije isključeno da uskoro napravi još jedan korak naprijed u svojoj karijeri. Šimunović je za slavni klub iz Glasgowa odigrao tačno 50 utakmica, visok je 1,91 cm i trebao bi biti veliki dobitak za Mehmeda Baždarevića, koji redovno ima najvećih problema na stoperskim pozicijama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi