Iznenađenje se zove Srbija

Eurobasket 2009

Iznenađenje se zove Srbija

Adnan Beganović

Prvi dan Eurobasketa je iza nas, a glavna tema dana u svim košarkaškim razgovorima je mlada reprezentacija Srbije, koja je ponizila aktuelne svjetske prvake Špance.

Iako su prije ove utakmice mladi reprezentativci našeg istočnog susjeda od svih relevantnih košarkaških stručnjaka bili prežaljeni, sinoćnja predstava u duelu sa Španijom pokazala je nešto sasvim drugo. Krstić i društvo možda su iznenadili i sami sebe, ali ukoliko nastave sa ovakvim predstavama mnogi favoriti slomit će zube na njima. Mladi košarkaški reprezentativci Srbije, predvođeni iskusnim stručnjakom Dušanom Ivkovićem još jednom su pokazali svu ispravnost rada sa mladim talentovanim igračima.

Zanimljiv i neizvjestan susret odigrali su Hrvatska i Izrael, a favorizirani izabranici Jasmina Repeše uspjeli su tek u finišu slomiti otpor čvrstih Izraelaca. Lior Elyahu bio je nerješiva enigma za hrvatske igrače, ali na kraju se ipak pokazalo da Izrael nema širinu.

Slovenija je Eurobasket otvorila susretom protiv autsajdera Velike Britanije u kojem je teškom mukom došla do pobjede. Velika Britanija pružila je sjajan otpor favoriziranim Slovencima koji su na ovo prvenstvo došli sa ambicijama da osvoje jednu od medalja. Velika Britanija, iako bez dvije najveće svoje zvijezde, Bena Gordona i Luola Denga, pokazala je da na Eurobasketu neće biti lak plijen niti jednoj reprezentaciji.

Turska, predvođena Bogdanom Tanjevićem pobijedila je desetkovanu Litvaniju, dok je Francuska na krilima Tonyja Parkera slavila protiv Njemačke, koja na ovom Eurobasketu igra bez Dirka Nowitzkog. U ostalim susretima rezultati su bili očekivani, svi favorite upisali su sigurne trijumfe.

Grupa A
Makedonija – Grčka 54:86
Hrvatska – Izrael 86:79

2. kolo:
Hrvatska - Grčka, Izrael - Makedonija

Grupa B

Rusija – Latvija 81:68
Francuska – Njemačka 80:75

2. kolo:
Njemačka - Rusija, Latvija - Francuska

Grupa C

Velika Britanija – Slovenija 59:72
Srbija – Španija 66:57

2.kolo:
Slovenija - Srbija, Velika Britanija - Španija

Grupa D

Poljska – Bugarska 90:78
Turska – Litvanija 84:76

2.kolo:
Litvanija - Poljska, Bugarska - Turska

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.