Jakirović, Sučić i Bernauer u Solunu su bili najslabije karike Dinama
Jakirović je sinoć pao na ispitu (FOTO - EPA)

Loša predstava Modrih

Jakirović, Sučić i Bernauer u Solunu su bili najslabije karike Dinama

Kenan Lizde

Aktuelni hrvatski prvak, GNK Dinamo, okončao je nastup u Konferencijskoj ligi. Sinoć je PAOK u Solunu "ponizio" Modre, a pet golova u njihovoj mreži, dugo će proganjati fudbalere ali i struku hrvatskog prvaka. 

Sinoć je u Solunu pred fantastičnom podrškom više od 25 000 vatrenih Grka, Dinamo bez ispaljenog metka poražen rezultatom 5:1, te je neslavno ispao iz daljeg takmičenja Konferencijske Lige.

PAOK je bio bolja ekipa taman za takav rezultat, a Dinamo se nije uspio oduprijeti teretu tradicije koja prati hrvatske klubove u dvobojima protiv grčkih. Nadali smo se da će jedini preostali regionalni klub u Evropi odigrati dobar meč, najavljivalismo neku taktičku magiju trenera Jakirovića, vrhunske poteze Baturine i Petkovića, a ostali smo uskraćeni za sve to, čak štoviše, ne sjećamo se ovako slabe utakmice Dinama u ovoj sezoni.

Krenimo ispočetka, od samog ulaza u utakmicu, vidjelo se da Modri danas izgledaju previše blijedo, da se određeni igrači sakrivaju od lopte i odgovornosti. Jakirović je ekipu postavio identično kao u Zagrebu, dok je Lucescu napravio dvije izmjene.

Pritom je defanzivno težište svoje ekipe usmjerio ka Dinamovoj desnoj strani, ostavljajući velik prostor na suprotnoj strani gdje su Hoxha i Perković imali malo više daha i prostora. Očito je smatrao da mu sa te strane prijeti manje opasnosti.

Oglasi

Petar Sučić je u Solunu bio daleko najslabija karika Dinama

U prvom poluvremenu od Dinama smo vidjeli par pokušaja driblinga Hoxhe i to bi bilo to. Dojma smo da je čak u 30. minuti, Jakirović morao napraviti izmjenu u veznom redu. Prelagano su igrači PAOK-a direktno otvorenim loptama dolazili na zadnji red Dinama, a mladi Konstantelias se bez otpora šetao između linija obrane.

U tim trenucima vezni igrači Dinama nisu postojali, Mišić je nešto pokušavao zatvoriti defanzivno, ali nikakvu podršku nije imao od mladog Sučića, koji je sinoć u oba pravca djelovao impresionirano i totalno beskrvno.

Kasnila je tu bilo kakva suvisla reakcija sa klupe Dinama, ali ovaj put je nismo doživjeli. Lako je biti general poslije bitke, ali neki uzroci sinoćnjeg debakla se moraju primijetiti. Nedostajalo je ekipi više hrabrosti, neki lider koji bi u tim trenucima podviknuo i uzeo odgovornost na sebe.

Vezni red Dinama nije postojao

Sučić je mlad, ali dojma smo da ni karakterno nije takav tip. Baturinu smo primijećivali samo kada bi se pomjerio na lijevu stranu i tu u tandemu sa Hoxhom pokušao nešto odigrati. Sinoć je grčka "desetka" Konstantelias, na kojeg smo u najavama meča i upozoravali, pokazao Baturini kako se igrač na toj poziciji maksimalno podredi igri svoje ekipe, te kako se konstantno može biti opasan u igri između linija.

Petković je bio odsječen, bez ijedne čiste lopte, te je bio osuđen na igru leđima prema golu kontra dva stopera grčke ekipe. Zadnja linija Dinama nije imala nikakav odgovor na bezbroj otvorenih lopti kojima je PAOK u naletima dolazio direktno na njih.

Oglasi

Na dušu im ide potpuni raspad sistema kod prekida i centaršuta, gdje su reakcije u postavljanju bile na nivou nižih rangova. I za taj segment možemo "optužiti" Jakirovića, jer onakav debakl na prekidima može doživjeti samo ekipa koja to nije smatrala bitnim i nije se adekvatno pripremala za tako nešto.

Kada je rezultat otišao u negativu, već kod 3:0, neki igrači su se "pojavili" na utakmici, pa je Dinamo postigao gol, te zaprijetio još par puta. Izgledalo je to kao totalni "va banque", te se pojavila nada kako bi se ipak moglo do četvrtfinala. Ipak su Grci tada opet ubacili u brzinu više, te prilično lako iskontrolisali utakmicu, te završili ovu utakmicu koja će ostaviti težak ožiljak na ovoj ekipi i njihovom treneru.

Kako su igrali:
Nevistić: 5.0 - Spore reakcije kod prekida, loš refleks
Ristovski: 5.0 - Neprepoznatljiv, njegovo najjače oružje duel igra je bila puno ispod razine
Perković: 5.5 - Jedan od rijetkih koji nije bio impresioniran, borbenost na nivou.
Bernauer: 5.0 - Najslabija partija dosad
Theophile: 5.5 - Iako je i on kod prekida bio katastrofa, ipak je imao i dobrih duela.
Sučić: 5.0 - Beskrvan defanzivno, neprimjetan ofanzivno
Mišić: 5.5 - Malo čvršći od svog prethodnika u odbrani
Špikić: 5.0 - Pojavio se oko 55. minute.
Hoxha: 6.0 - Možda jedina svjetla tačka večeras, probao stalno, zadržavanjem lopte davao ekipi prostora da dođe do zraka.
Baturina: 5.5 - Nešto pokušao u drugom dijelu, prvo bez učinka.
Petković: 5.5 Teško je bilo za njega danas, bez pravih lopti, sa agresivnim stoperima na leđima.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Još su igrali: Kaneko, Vidović, Kulenović, Ogiwara - Svi bez učinka dovoljnog za ocjenu.

Trener Jakirović : 5.0 - Uz Bernauera i Sučića najslabija karika večeras. Kao da nije očekivao pritisak prvih pola sata koji su doživjeli u Solunu. Velika zamjerka ide njemu zbog golova iz prekida, jer očito nije posvetio pažnju tom segmentu. Također, reakcije na dešavanja na terenu su večeras izostale. Ekipa je bila zrela za izmjenu u 30-toj minuti, dok je rezultat još bio pozitivan.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi