Dinamo u "paklu" Soluna: Jakirović neće odustati od "svoje igre"
FOTO - EPA

Modri imaju prednost od dva gola

Dinamo u "paklu" Soluna: Jakirović neće odustati od "svoje igre"

Kenan Lizde

Večeras u 18:45 u Solunu, zagrebački Dinamo ide po ovjeru prolaza u četvrtfinale Konferencijske Lige. Sigurno će ih dočekati užarena atmosfera na Toumba Stadionu, te protivnik koji u svom "genetskom kodu" posjeduje fanatičnu borbenost i teško se predaje.

Kroz istoriju smo gledali pregršt utakmica u kojima su grčki klubovi nadoknadili prednost protivnika, a posebno je Dinamu urezan ne tako davni poraz od AEK-a, kada su u sudačkoj nadoknadi ispali iz kvalifikacija za Ligu Prvaka.

Vjerujemo da je trener Jakirović cijelu sedmicu upozoravao svoje igrače, te kroz detaljne analize ukazivao na moguće probleme, ali poznavajući njegov mentalitet, isto tako je secirao protivničke slabosti i pripremao ekipu da kroz igru i posjed zadrži mirnoću, te tako ostvari konačni cilj.

Dinamo je od zadnjeg susreta sa PAOK-om, pobijedio Slaven Belupo kod kuće sa 5:2. Rezultatski djeluje kao lagana pobjeda, ali dosta energije i truda je ekipa morala uložiti da dođe do slavlja. Totalno je Jakirović promijenio sastav, pružio priliku i nekim drugim igračima, te samim tim dodatno odmorio nositelje igre i prilično osvježio svoj roster, uključujući veći broj igrača u natjecateljsku formu.

Dinamo je u prilično finom nizu, izuzmemo li remi kod Osijeka, zadnji poraz su zabilježili sredinom januara protiv Lokomotive. Pronašao je Jakirović svojih idealnih 11, tačnije 12 (Kaneko i Špikić trenutno dijele minutažu), pritom je strpljivo izgradio automatizme u igri, te značajno podigao tranzicijske segmente u igri.

Oglasi

Za razliku od prije dva mjeseca, kada se uporno pričalo o njegovoj smjeni, danas smo svjedoci obrnute terminologije. Hvale se njegovi taktički "refleksi", situacije kada ispravno reaguje na dešavanja na terenu, a pritom se osjeti drastična promjena na energetskom polju, gdje je ekipa dosta svježija, sa izraženom obostranom tranzicijom i kao najbitnije primjetnim voljnim momentom.

Bruno Petković je igrač za velike utakmice

Na stručnom stožeru Dinama je da ekipu ubijedi u mirnoću i staloženost, uz ostale fudbalske postulate koji također moraju biti na visokom nivou. Osjeti se kako ekipa vjeruje treneru, to je Jakirovićevo oružje kojim je raspolagao u svim svojim prethodnim klubovima, pa je nekako prirodno bilo da dođe do te faze i u Dinamu.

Što se tiče taktičke postavke, dosad je Jakirović dobro "plivao" u ovom segmentu, pa očekujemo dobru reakciju u Solunu. Uvjereni smo da će ekipu postaviti u svoj standardni 4-2-3-1 sistem, sa postavom identičnom prvoj utakmici, sa jedinom nedoumicom na desnom krilu (Kaneko ili Špikić), mada je naše mišljenje da će zbog dupliranja bokova i veće obrambene odgovornosti prednost dobiti Japanac.

Zadnja linija Dinama je odlično funkcionirala u zadnjim europskim dvobojima, a pogotovo se njihov učinak potencirao pri očuvanju aktivnog rezultata kada protivnici nisu imali priliku da ozbiljno prijete Nevistiću.

Najveće oduševljenje navijača i cjelokupne javnosti su zaradili dvojac veznjaka Mišić - Sučić, koji su iz utakmicu u utakmicu sve sigurniji i razigraniji. Ispočetka osporavani, pa onda dosta hvaljeni Hoxha, još traži kontinuitet kvalitetnih nastupa.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Riječ je o strašno motoričnom i nadarenom krilnom igraču, kojem da bi dosegao vrhunski europski nivo, samo nedostaje raznovrsnosti u igri. Previše jednostavno nastupa, i u driblingu i u razigravanju, pa protivnik još uvijek nalazi način da ga neutralizira.

Za kraj šlag na torti, Dinamov dvojac "fantazista", igrači zbog čijih se poteza dolazi na stadione Baturina - Petković. Baturina je na svakoj europskoj utakmici napravio 3-4 poteza kojima je potvrdio ekstra kvalitet, ali isto tako je znao "nestati" na 10-tak minuta. A Bruno Petković je riješavao stvari kada je bilo najpotrebnije. Osjećaja smo da bi i ovaj put on mogao biti taj jezičac na vagi, čovjek odluke.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi