Ko može, a ko ne na Jaklić: "Nećete nas ugasiti"

U Bugojnu sport na veoma niskim granama

Ko može, a ko ne na Jaklić: "Nećete nas ugasiti"

S. Mlaćo
Zanimljiva situacija dolazi iz Bugojna, grada u kojem je sport na sve nižim granama.

Tako će vjerovatno i ostati u budućnosti, s obzirom da odgovornim očigledno više odgovara da su klubovi u što nižim rangovima.

NK Sport Prevent odlučio je pokrenuti selekciju juniora i seniora, te tako steći pravo nastupa sa selekcijama kadeta i juniora u Omladinskoj ligi Centar.

Kao stadion na kojem će igrati domaće utakmice iz Sport Prevente su izabrali stadion Jaklić koji zadovoljava propozicije takmičenje.

Iz Preventa su NS FBiH morali dostaviti i dozvolu za igranje na stadionu Jaklić, ali ona je od nadležnih izostala. Iz NK Iskra su poručili da to neće dozvoliti, dok odgovorni iz Općine Bugojno šute.

Iz NK Sport Prevent danas su se oglasili saopštenjem:

Poštovani građani,

Oglasi

Od samog osnivanja NK Sport Prevent, 2011.godine, trpimo maćehinski odnos prema našem Klubu, našim mladim nogometašima, roditeljima naše djece. Jedini smo Klub (koji još uvijek postoji) koji nije dobio stadion na korištenje, već je prisiljen plaćati zakupe za korištenje terena fizičkim licima. Trenutno brojimo oko 230 mladih nogometaša u selekcijama cicibana, predpionira, pionira, kadeta i juniora, te oko 20tak seniorskih nogometaša.

Na ono što smo do sada uradili smo ponosni. Od sezone 2013/2014, od kada se naš Klub takmiči u ligaškim takmičenjima smo osvojili 7 kantonalnih liga ( u generacijama predpionira, pionira i kadeta), dva puta smo bili viceprvaci Federacije BiH, uz to osvojili više od 150 turnira širom Bosne i Hercegovine i u inostranstvu. Svojim upornim i predanim radom smo uspjeli stvoriti dosta dobrih ljudi, sportaša, profesionalnih nogometaša, čak 8 stalnih i povremenih reprezentativaca BiH u omladinskim državnim selekcijama.  Neki od njih su već u inostranstvu, neki su u HŠK Zrinjski, FK Velež, FK Željezničar, FK Borac... Upravo to i jeste cilj Kluba, promocija sporta, nogometa i zdravog načina života. Zbog situacije u sportu općenito, odlučili smo se popeti stepenicu više i osnovati nedostajuće selekcije juniora i seniora, ali nam se to pokušava na sve načine osporiti i otežati.

Zbog dešavanja u proteklih nekoliko dana, a vezano za učešće našeg Kluba u Omladinskoj ligi BiH, osjećamo se obaveznim upoznati cijelu bosansko-hercegovačku javnost sa svim činjenicama.

Naime, naš Klub je pokrenuo selekcije seniora i juniora, te ostvario pravo na učešće selekcija kadeta i juniora u Omladinskoj ligi BiH (Grupa Centar).

Od strane Takmičarske komisije NSFBiH nam je u vezi sa tim upućen upitnik, te smo isti popunili i odabrali Gradski stadion Jaklić (stadion koji je u vlasništvu Općine) na kojem će se igrati domaće utakmice Omladinske lige (prema propozicijama Lige, utakmice se mogu igrati na stadionu koji ima najmanje 100 montiranih sjedalica na tribinama, te, prema tome, samo stadion Jaklić u Bugojnu zadovoljava pomenute propozicije).

Oglasi

U četvrtak, 29.07.2021.godine izvršeno je ždrijebanje parova Lige, kao i akreditiranje službenih osoba klubova, gdje nam je dodijeljen redni broj 4 i izvučeni smo da u prvom kolu igramo dana 14.08.2021.godine kao domaćini NK TOŠK-u Tešanj, na Gradskom stadionu Jaklić.

Međutim, dana 30.07.2021.godine, poslijepodne,  od strane sportskog direktora UG Akademija NK Iskra, gospodina Kukića, putem telefonskog poziva, obaviješteni smo da se našem Klubu ni na koji način neće omogućiti igranje utakmica na Gradskom stadionu Jaklić, te da je to poručio Predsjednik pomenutog Kluba, gospodin Ivoš Davor. 

Također, u ponedjeljak 02.08.2021., u jutarnjim satima, primili smo telefonski poziv iz NS FBiH, u kojem je istaknuto da ih je gospodin Ivoš kontaktirao telefonom u petak i njima također izjavio da on neće dozvoliti igranje naših domaćih utakmica na Gradskom stadionu Jaklić.

Zbog svima nama poznate problematike, i zbog gore pomenutih poziva, iz NSFBiH su nam zatražili pismeni dokaz o saglasnosti vlasnika stadiona za odigravanje utakmica naših selekcija na Gradskom stadionu Jaklić, kako ne bismo u pitanje doveli regularnost takmičenja.

Oglasi

Zbog svega gore navedenog, na protokol Općine smo 03.08.2021.dostavili molbu za izdavanje saglasnosti za korištenje Gradskog stadiona Jaklić za domaće utakmice Omladinske lige, sa napomenom da isti moramo dostaviti u NS FBiH do petka do 12 sati.

Kako se radi o stadionu koji je u vlasništvu Općine, a Načelnik nam je usmenim putem rekao da nije nikakav problem da svoje utakmice igramo na pomenutom stadionu, prijavili smo taj stadion za igranje domaćih utakmica.

Međutim, nakon predaje zahtjeva za saglasnost nismo dobili nikakvu povratnu informaciju. To može značiti samo jedno – da saglasnost nećemo dobiti, jer je ipak bitnije da se na stadionu dana 14.08.2021.godine održi koncert Seke Aleksić, u organizaciji kompanije Swiss gastro, kojoj je vlasnik upravo gospodin Ivoš Davor. ( a koji je u popodnevnim satima 06.08.2021.godine otkazan)

Dana 06.08.2021.nam je rečeno da ćemo predmetnu saglasnost dobiti u ponedjeljak, 09.08.2021.godine, međutim, kako je bio neradni dan, obaveza izdavanja saglasnosti je pomjerena na utorak, pa onda na srijedu.

Jutros smo dobili dokument od Općine, na kojem je pisalo sve osim onoga što smo tražili da piše, te smo isti odbili čak i primiti.

Oglasi

Mi smo Klub koji ima zaposlene trenere (3), koji redovno izmiruje sve svoje obaveze po osnovu javnih prihoda, svojim dobavljačima, iako se finansira gotovo isključivo od članarina mladih nogometaša i ponekog projekta od strane kantonalnog i, jako rijetko, federalnog ministarstva, a koji trenutno broji oko 230 mladih nogometaša, uz 20-tak seniora.

Navodimo i da smo jedini Klub u Bugojnu koji plaća zakup za korištenje terena kod privatne osobe,  jer nismo u mogućnosti dobiti nijedan stadion na korištenje.

Nakon procjene situacije, UO Kluba je donio odluku o istupanju iz Omladinske lige iz prostog razloga što nema gdje igrati (bolje reći nije nam dozvoljeno) utakmice, te će takmičenja nastaviti sa selekcijama cicibana, predpionira, pionira, kadeta i seniora. Da smo u startu znali da će nam neko uskratiti stadion, pokušali bismo pronaći alternativno rješenje, ali je sada za to prekasno.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Zapad:

U cijeloj situaciji nas najviše boli činjenica da pojedinci likuju, da nam objašnjavaju kako će oni uvijek imati podršku, a mi, naravno, nećemo. Kao da su naša djeca i nogometaši sa neke druge planete, a ne iz Bugojna.

Ono što ćemo obećati svim našim nogometašima, roditeljima, članovima, simpatizerima jeste da ćemo se iduće godine vratiti još jači i sa još većim brojem nogometaša, „ugasiti“ nas nećete. Tu smo, jači, iskusniji i daleko svjesniji činjeničnog stanja, a to nam samo daje novi motiv za uspjeh”, stoji u saopštenju NK Sport Prevent.

Top Komentari

denimen9
Odgovorno tvrdim da Davor nema niti jedan papir o korištenju stadiona Jaklic i da sve što ima je usmena saglasnot načelnika. Nije mi jasno kako više moji sugrađani mogu da se vrte u krug, isti ovaj problem je Prevent imao i prije 4 godine. Nova uprava kluba dakle nema niti jedan papir, niti jednu saglasnost, niti dozvolu za građevinske radove koje vrše.
5 1
Brazuka
Dole je droga broj 1 to svi znaju a načelnik dobija svoj dio
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi