Jamajka je danas mogla biti fudbalska sila, ali...
Raheem Sterling koristi svaku priliku da posjeti svoj rodni Kingston na Jamajci.

Da su zaigrali svi koji su mogli i trebali

Jamajka je danas mogla biti fudbalska sila, ali...

Fudbal nikada nije bio ni blizu prve asocijacije na spomen Jamajke, ali lopta je u ovoj karipskoj zemlji mogla bitii daleko popularnija da su za nju zaigrali barem neki od igrača koji su mogli.

Veliki broj fudbalera koji nastupaju za Englesku vuče korijene sa Jamajke, neki su tamo čak i rođeni ali nijedan od onih poznatijih nije obukao dres reprezentacije ove zemlje.

Da su za ovu reprezentaciju nastupili svi fudbaleri koji imaju dvojna državljanstva, Jamajka bi danas bila fudbalska sila na američkom tlu, a sigurno i redovan učesnik Svjetskih prvenstava.

Recimo, najpoznatiji 'Jamajkanac' u fudbalu je Raheem Sterling iz Manchester Cityja koji, poput mnogih sličnih njemu, nastupa za reprezentaciju Engleske. Osim njega, tu su fudbaleri poput Daniela Sturridgea, Dannyja Rosea, Michaela Antonija, Troyja Deeneyja ili Nathana Redmonda, koji su dobro poznati ljubiteljima engleskog fudbala.

Vjerovatno najveće ime među reprezentativcima Jamajke u posljednjih 20-ak godina je Wes Morgan iz Leicester Cityja koji je završio reprezentativnu karijeru dok, naprimjer, sjajni Leon Bailey iz Bayer Leverkusena nikada nije odigrao niti jedan meč za svoju zemlju.

Reprezentaciju Jamajke pretežno čine fudbaleri iz MLS-a, a prema Transfermarktu je najvredniji među njima Kemar Lawrence iz NY Red Bullsa - 1.25 miliona eura. Cijela reprezentacija Jamajke vrijedi svega tri miliona eura a, usporedbe radi, Raheem Sterling sam vrijedi 80.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ruku na srce, teško je i očekivati da neko odabere Jamajku ispred Engleske, ali... Šta bi bilo, kad bi bilo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi