Kao dječak je stao ispred busa i pokazao za koju reprezentaciju će igrati, sada mu se srušio svijet!

Bio je neutješan

Kao dječak je stao ispred busa i pokazao za koju reprezentaciju će igrati, sada mu se srušio svijet!

Admin Čaušević

Tokom omladinskih kategorija igrao je za dvije različite reprezentacije. Rođen u jednoj, a odrastao u drugoj imao je priliku da bira između dvije evropske supersile. Izabrao je zemlju rođenja, zaigrao svoj prvi Mundijal i doživio prvo veliko razočarenje u svojoj karijeri. 

Nisu samo igrači rođeni u BiH ti koji imaju mogućnost da mogu birati da igraju osim za naš nacionalni tim za Hrvatsku ili Srbiju. Slično je i sa mnogim igračima rođenim u zapadnoj Evropi afričkih korijena.

Međutim, da se dvije evropske velesile poput Njemačke i Engleske otimaju za istog igrača, to je zaista veliki raritet. To je bio slučaj i sa Jamalom Musialom, 19-godišnjom zvijezdom Bayerna.

Svojevremeno se kao dječak fotografisao ispred autobusa reprezentacije Njemačke, tada je pokazao da mu je Elf u srcu i da će jednog dana igrati za seniore te zemlje.

Jamal Musiala nekad i sad

Musiala je u Kataru igrao svoje prvo Svjetsko prvenstvo u dresu seniorske selekcije za koju je do sada skupio pomalo nevjerovatnih 20 nastupa. Posljednji mu je bio protiv Kostarike.

Ovaj nadareni mladić je ostvario čak 12 uspješnih driblinga što je nezabilježen slučaj kada su u pitanju tinejdžeri na svjetskim prvenstvima.

Oglasi

To je bio i drugi najveći broj driblinga jer je uspješniji bio samo Jay-Jay Okocha koji 1994. godine na Mundijalu u SAD-u Italijane predriblao 15 puta.

Nijemci su na kraju slavili sa 4:2, ali za Musialu i saigrače je to bio pirov trijumf. Panceri su se oprostili od turnira, a mladi 19-godišnjak je plakao zbog neuspjeha. Kapiten Manuel Neuer je bio taj koji ga je tješio.

Interesantno da je mladi ofanzivac prošao sve omladinske selekcije Engleske, a imao je i pravo nastupa za Nigeriju pošto mu je otac rodom iz te afričke zemlje.

Igrao je za omladince Southampttona i Chelseaja, ali ga je Bayern doveo još kao 16-godišnjaka. Njegova vrijednost se procjenjuje na 100 miliona eura i jasno je da će jednog dana vladati evropskim fudbalom, pogotovo ako ovako nastavi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Ispadanje sa Mundijala je svakako prvo veliko razočarenje, a vjerovatno se nikada neće saznati da li će se Musiala negdje u podsvijesti kajati što je izabrao Nijemce ispred Engleze koji su i dalje na turniru te trenutno imaju bolju reprezentaciju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi