Kraj jedne ere: EURO 2024. biti će kraj reprezentativne karijere za legendu Belgije
Jan Vertonghen se u Njemačkoj oprašta od dresa Belgije.

Vertonghen se oprašta

Kraj jedne ere: EURO 2024. biti će kraj reprezentativne karijere za legendu Belgije

Eldar Ganibegović

Fudbaleri u četvrtoj deceniji života nerijetko se odluče od reprezentativnog dresa oprostiti nakon velikog takmičenja, a takav slučaj neće izostati ni na Evropskom prvenstvu koje nam predstoji.

Ove godine nam je na programu novo Evropsko prvenstvo u fudbalu. U periodu od 14. juna do 14. jula domaćin smotre biti će Njemačka.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine neće se tamo naći. Ispala je u polufinalu baraža od Ukrajine, koja je u finalu u Poljskoj savladala Island i plasirala se na prvenstvo.

Protivnici Ukrajine, a koji su bili i potencijalni protivnici naše selekcije, u grupnoj fazi biti će selekcije Rumunije, Slovačke i Belgije.

Na papiru će selekcija Belgije svakako biti favorit u toj grupi i jedan od favorita iz sjene za osvajanje trofeja, a ovo takmičenje biti će i posljednje za jednu legendu belgijske reprezentacije.

Naime, 36-godišnji defanzivac, Jan Vertonghen, odlučio je da se povuče iz reprezentacije Belgije nakon igranja na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Oglasi

On je za Belgiju debitovao još davne 2007. godine, a prvi pogodak je postigao 2009. godine u prijateljskoj utakmici protiv Češke.

Ima ukupno 154 nastupa s koliko je i na prvom mjestu u historiji selekcije Belgije ispred Axela Witsela koji ima 130 i Tobyja Alderweirelda koji ima 127.

Postigao je ukupno 10 pogodaka za nacionalni tim, a jedan od njih i na Grbavici 7. oktobra 2017. godine kada je Belgija u 9. kolu kvalifikacija za SP u Rusiji slavila 4:3.

Vertonghenu će ovo biti treće Evropsko prvenstvo, a nastupio je i na tri Svjetska prvenstva. Ujedno, biti će mu to i posljednja prilika za osvajanje trofeja s reprezentacijom.

Belgija će nastup na EURO-u započeti 17. juna u Frankfurtu protiv Slovačke, pet dana kasnije u Kolnu igra protiv Rumunije, dok će se 26. juna u Stuttgartu sastati s Ukrajinom.

Top Komentari

user1670826390
Samo kod nas onaj debil još hoće da igra sa 37
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti