"Rat" u Belgiji zbog najnovije objave Thibauta Courtoisa, a najviše ispašta reprezentacija

Zvijezda Reala odlučna da više ne brani

"Rat" u Belgiji zbog najnovije objave Thibauta Courtoisa, a najviše ispašta reprezentacija

Edmir Škorić

Belgijski selketor Domenico Tedesco objavio je u četvrtak spisak igrača za nadolazeće prijateljske utakmice protiv Irske i Engleske, a naravno očekivano na spisku nema golmana Reala koji je trenutno povrijeđen, no bio je to trenutak da se ponovo sukobi sa selektorom.

Osim toga, jučer je objavljeno da je Tedesco produžio ugovor s Crvenim vragovima do 2026. godine, nakon Svjetskog prvenstva u SAD-u. Naposljetku, po 'dobrom' običaju, radilo se i o pokvarenim odnosima između Courtoisa i Tedesca. Čini se da zvijezda Reala nema namjeru  više da brani za reprezentaciju Belgije, posebno sada kada je jasno da Tedesco ostaje na duže staze.

Hoće li se stvari ikada riješiti između nacionalnog selektora Domenica Tedesca i Thibauta Courtoisa? Pitanje je to koje postavlja gotovo svaki belgijski zaljubljenik u fudbal. Ali što se tema češće pominje, odgovor više naginje odlučnom 'ne'.

"Probao sam sve, apsolutno sve", rekao je Tedesco tokom razgovora a s novinarima, tvrdeći da radi na tome da Courtois ipak brani na Euru.

Golman Real Madrida očito je to shvatio drugačije te je na društvenim mrežama uzvratio s tri smajlića s dugim nosom - što je jasna optužba za laž.

Oglasi

Courtois je već u decembru najavio da želi odustati od Evropskog prvenstva u Njemačkoj zbog povrede. Već je oko juna prošle godine bilo dosta napetosti između Tedesca i Courtoisa. Tada je zvijezda napustila reprezentaciju jer nije bio kapiten. Tedesco je zatim podijelio detalje iz razgovora jedan na jedan između njih dvoje. S Courtoisove tačke gledišta, to je bila "zloupotreba povjerenja".

Navodno je golmanu Reala u junu prošle godine zasmetalo zato što on nije dobio kapitensku traku nakon penzionisanja Edena Hazarda, već je ista otišla na ruku Romelua Lukakua.

"Svako ima mišljenje o ovoj temi i to je normalno. Ali mislim da mnogi ljudi nisu razumjeli moju poziciju. Nije se toliko radilo o kapetanskoj traci", kazao je ranije Courtois koji je tada još dodao:

"Tada je sa mnom bilo malo ili nimalo razgovora. Osjećao sam da ne računaju na mene. Možda sam prebrzo donio odluku. Ali ja sam ljudsko biće s osjećajima, nisam robot. Čak i da odigram jednu utakmicu za Real Madrid do kraja sezone, to ne bi značilo da ću biti 100% spreman za Evropsko prvenstvo":

Courtois desetak godina brani za Belgiju i kao jedan od najboljih golmana na svijetu, svakako je hendikep Belgijskom fudbalskom savezu što ne može da računa na njega. To bi se svakako moglo osjetiti na nadolazećem Euru gdje će Belgija igrati u grupi sa Slovačkom, Rumunijom, pa možda i sa BiH ako naša reprezentacija prođe polufinale i finale baraža.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi