Japanci su sve oduševili na Svjetskom prvenstvu, ali i sada kada su se njihovi ljubimci vratili kući

Mnogo ih vole i poštuju

Japanci su sve oduševili na Svjetskom prvenstvu, ali i sada kada su se njihovi ljubimci vratili kući

Samir Mlaćo

Japanci su poznati kao velki zaljubljenici u nogomet, a sada su to i potvrdili na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Bili su velika podrška svojim ljubimcima, a sretni zbog njihove borbenosti i kvaliteta koje su pokazali dočekali su ih na povratku u njihovu zemlji

Selekcija Japana nije imala sreće u osmini finala protiv Hrvatske.

Japanci su odmjerili snage sa Hrvatskom, bilo je 1:1, a zatim je uslijedila penal serija.

Nisu Japanci briljirali u tom dijelu, čak tri puta su bili neprecizni, te su morali kući.

Sada su stigli, a dočekani su na najbolji mogući način. Pjesmom i aplauzima navijača, a pojavio se i premijer Fusimo Kishida.

I on je čestitao igračima, trenerima te cijelom Nogometnom savezu.

Oglasi

To je sasvim očekivano, jer su Japanci igrali borbeno, srčano i do posljednje sekunde su dali maksimum za svoju zemlju. Njihovi navijači to itekako znaju da cijene, pa su im se i sada zahvalili.

Japanci su simpatije na Svjetskom prvenstvu osvojili i zbog svojih navijača koji su poslije svake utakmice počistili tribine stadiona na kojima su igrali. Potvrdili su svoju kulturu, te poštovanje prema drugima.

Selektor Samuraja Hajime Moriyasu nakon utakmice se poklonio navijačima. Naklonio se i ovom gestom se prosto izvinio svima.

Poštovanje, koje se također naziva "naklon" ili " ojigi",  jedan je od najvažnijih aspekata japanskih međuljudskih odnosa, čija se kultura temelji na poštovanju drugih.

Jedan od razloga japanskog naklona je taj što u zemlji pozdravi i rastanci nemaju rukovanje, poljupce ili zagrljaje, kao u mnogim drugim zemljama. Drugi je pokazivanje poštovanja - naklon može značiti zahvalu ili čak izvinjenje.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

U slučaju japanskog selektora, istovremeno je želio da se zahvali za svu podršku, ali da se izvini za eliminaciju od Hrvatske, iako je sam dolazak u nokaut fazu smatran uspjehom.

Japanci su ostavili iza sebe čiste tribine i čist obraz, otišli ponosno kući i s nestrpljenjem ih svi čekaju na idućem Svjetskom prvenstvu za četiri godine. Radnici su to, veliki, vratiće se još jači nakon poraza od Hrvatske.

Top Komentari

user1669598125
Kako ih neće voljeti kad su osvijetlili obraz Azije.Na sreću hurvooooti prošli yebiga
1 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi