"Igranje fudbala mi je kazna, odigram meč i dva dana sam krevetu, djeca hoće da se igraju, a ja..."

Javier Patore prolazi kroz pakao

"Igranje fudbala mi je kazna, odigram meč i dva dana sam krevetu, djeca hoće da se igraju, a ja..."

A. Čaušević

Svojevremeno je sigurno bio jedan od najboljih ofanzivnih veznjaka svijeta. Još 2011. godine plaćen je čak 42 miliona eura što je i dalje rekordan izlazni transfer za klub u kojem je stekao slavu. 

Javier Pastore je prije deset i kusug godina bio genijalan na terenu. Igrao je za Palermo i bio meta svih najboljih i najbogatijih klubova svijeta. Otišao je u PSG, a na Siciliju su stigla 42 miliona što je i dalje rekord za taj klub.

Međutim, njegova sreća u francuskoj prijestolnici je bila kratkog daha. Za sedam godina je skupio manje od 300 nastupa, a razlog su brojne povrede. Uglavnom bi u igru ulazio s klupe.

Spas je pokušao pronaći u Romi. Kupila ga je Vučica za 25 miliona eura, ali na Olimpicu nikad nije uspio biti onakav po kakvom su ga Apenini pamtili iz perioda dok je igrao za Palermo.

Argentinski čarobnjak danas ima 34 godine. Posljednja avantura mu je bila u Kataru. Bez kluba je već mjesecima i penzija je za njega realnost. Razlog za to je svakodnevni pakao kroz koji prolazi.

"Nisam više mogao izdržati bolove. Čim bih se probudio ujutro već sam se osjećao loše, prvi jutarnji koraci su bili muka. Glava mi je govorila 'stani, molim te'. Nisam se htio više patiti.

Oglasi

Da bih nastavio igrati fudbal, pokušao sam sve. Ali nikada nisam dobio željeni rezultat. Mogao sam trenirati i igrati, ali nisu mi ozbiljno poboljšali kvalitetu života. Odigram utakmicu i onda sam zbog bolova morao dva dana ležati.

2020. sam bio na artroskopiji kuka. Poboljšanje je bilo jasno, ali vraćanje na opterećenje istrošenog kuka bilo je vrlo štetno.

Bol se vratila, dapače pojačala. Do te mjere da igranje fudbal više nije bilo zadovoljstvo nego kazna. Patio sam na terenu i patio sam poslije. Nisam se mogla ni igrati sa svojom djecom.

Sada sam imao potpunu zamjenu kuka na lijevoj strani. Sve keramika. I nakon rehabilitacije, koju radim svako jutro, moj život je normalan. Nevjerojatno je reći 'normalan život'. Sada sam sretan".

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

U ovim godinama patnje pripremao sam se za penziju. Kad si igrač misliš da sve znaš, da nemaš šta raditi, da možeš šta hoćeš.

Danas moj um ne razmišlja o ponovnom igranju fudbala, samo se želim oporaviti i osjećati se jako dobro. A ako se budem osjećao dobro trčajući, možda ću htjeti opet trčati", ispričao je Pastore.

Top Komentari

BAJSJECAR1977
Javier Pator...neki stari-novajlija?
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi